Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Het antwoord op de Japanse vergrijzingsgolf

0 0 Leestijd ongeveer

In Japan is 26,6% van de populatie 65 jaar of ouder. Daarmee heeft het land de oudste populatie wereldwijd en de verwachting is dat de gemiddelde leeftijd alleen maar verder stijgt.
In 2036 zal 33,3% van de Japanners 65 jaar of ouder zijn en dit percentage neemt daarna toe tot 38,4% in 2065. Tegelijkertijd verwacht het National Institute of Population and Social Security Research dat de Japanse populatie tussen 2019 en 2065 daalt van 126,2 miljoen naar 88,1 miljoen.

De vergrijzing in Japan is duidelijk terug te zien in de toenemende overheidsuitgaven aan pensioenen en gezondheidszorg. Daarnaast probeert de Japanse overheid de binnenlandse economie te stimuleren door te investeren in de infrastructuur. Het gevolg is dat Japan met een gigantische overheidsschuld kampt en erop vertrouwt dat de Japanse centrale bank dit opvangt.

Verschillen in productiviteitsgroei

Door de demografische ontwikkelingen loopt de productiviteit van de Japanse economie volgens Capital Group achter op die van andere grote economieën. De analisten zien een duidelijke scheiding in productiviteit tussen productie- en niet-productiebedrijven. Sinds 2000 hebben productiemedewerkers hun toegevoegde waarde per uur verhoogd van ¥4000 naar ¥5800 yen, terwijl dit voor niet-productiemedewerkers over dezelfde periode gelijk bleef op ¥4600. Met andere woorden: productiemedewerkers zijn productiever geworden. Dit verschil in productiviteitsgroei is volgens Capital Group deels te verklaren door de kapitaaluitgaven. In de afgelopen jaren stagneerde de groei van de kapitaaluitgaven in de dienstensector.

Om het tij te keren heeft Japan economische hervormingen doorgevoerd en nieuwe standaarden voor corporate governance neergezet. Deze zetten bedrijven er in Japan toe aan meer te investeren in efficiëntie en innovatie. Denk aan automatisering, robotica en cloud-oplossingen. Capital Group denkt dat de combinatie van een vergrijzende populatie en sterkere corporate governance meer Japanse bedrijven zal aanmoedigen om te investeren in innovatie. Een kleinere arbeiderspopulatie noopt de bedrijven namelijk om efficiënter te werken. Het zal de vraag naar hoogopgeleide werknemers vergroten, om zo het potentieel van technologische vooruitgang volledig te benutten.

Uiteindelijk zal deze ontwikkeling volgens Capital Group leiden tot een herstel van de Japanse productiviteit. Zodra dit zich voordoet rekenen de analisten op een verbetering van de bedrijfswinsten, vooral voor bedrijven die actief zijn in niet-producerende sectoren. Dit kan vervolgens de Japanse aandelenmarkt aanjagen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!