Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 2 okt 2019 16:21

Boerenverstand broodnodig

0 0 Leestijd ongeveer

Het boerenprotest van afgelopen week op het Malieveld in Den Haag is u vast niet ontgaan. Als boerenzoon juich ik de actie toe en volgens diverse peilingen velen met mij.

Feit is wel dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector de opgebouwde sympathie moet proberen vast te houden. Initiatiefnemers van het protest hebben de politiek opgeroepen binnen vier weken gehoor te geven aan het voorstel om de landbouwsector en het bijbehorende beleid opnieuw vorm te geven. Zo niet dan worden acties zoals het platleggen van Schiphol of de voedselvoorziening niet uitgesloten. Dit heeft naar mijn mening zowel in binnen- als buitenland een averechts effect.

Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Een van de problemen is dat de sector – met 600.000 banen – kampt met een tekort aan seizoenarbeiders, waardoor Nederlandse groente- en fruittelers inkomsten mislopen. Naast het aantrekken van arbeidsmigranten van buiten de EU ziet ABN Amro drie andere mogelijkheden om het personeelstekort te beperken. De eerste is robotisering, maar de toepassingen daarvan zijn nog relatief beperkt en de kosten aanzienlijk. Een meer direct effect wordt volgens ABN Amro bereikt door het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen Nederlandse agrarische ondernemers zich profileren als alternatief voor het Verenigd Koninkrijk. Onzekerheden door de naderende brexit kunnen seizoenarbeiders doen besluiten eieren voor hun geld te kiezen en op zoek te gaan naar werk in andere lidstaten.

China

Verder kan een tijdelijke exportstop ertoe leiden dat importerende landen naar andere oplossingen op zoek gaan. Zo wijst ABN Amro erop dat de handelsoorlog de sojabonenverkopen van de VS aan China in 2018 bijna volledig lam legde. China investeerde stevig in eigen sojabonenareaal en kocht tegelijkertijd meer sojabonen uit Brazilië. Inmiddels zijn veel Amerikaanse sojabonenboeren failliet of overgestapt op andere gewassen.

China ziet sowieso de noodzaak in om haar economie te herbalanceren en richt zich meer op het stimuleren van de binnenlandse consumptie. Jupiter stelt dat Chinese consumentenbedrijven goed gepositioneerd zijn om aan deze behoefte te voldoen en ziet onder meer kansen voor voedingsmiddelenconcern Health & Happiness (H&H).

Toekomst Nederlandse landbouw- en tuinbouwsector

Ik hoop dat alle betrokken partijen hun boerenverstand gebruiken en tot een oplossing komen voor een duurzame toekomst van de Nederlandse landbouw- en tuinbouwsector.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!