Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 28 aug 2019 15:00

Column: ga weg met je hyperinflatie

0 0 Leestijd ongeveer

In de afgelopen maand zijn er wereldwijd 25 renteverlagingen geweest. En er zitten nog een heleboel renteverlagingen in het vat.

De rentefutures geven aan dat er alleen al in de Verenigde Staten dit jaar nog drie renteverlagingen komen en de ECB heeft laten doorschemeren dat er in september een nieuw stimuleringspakket aankomt.

Mijn twitterfeed is de afgelopen weken ontploft. De wereld zal worden overspoeld met hyperinflatie, zo is de boodschap. Er is geen ontkomen meer aan de gifjes van bijvoorbeeld vuilniszakken vol met Venezolaanse bolivars.

Dit is zonder twijfel een overdreven beeld. Extreme monetaire verruiming zorgt voor hyperinflatie. In 1923 ontstond er bijvoorbeeld hyperinflatie toen de balans van de centrale bank van Duitsland over de 200% ging ten opzichte van de omvang van de economie. Ik geloof dat geen enkele grote centrale bank naar die grens wil.

Frank en euro

In de jaren voor 2015 had de Zwitserse centrale bank de frank vastgekoppeld aan de euro. De balans werd groter en groter om maar franken te creëren en om te wisselen voor euro’s. De Zwitsers gebruikten van alle centrale banken de geldpers op de extreemste schaal. Vlak voordat de balans van de centrale bank de omvang van de economie bereikte (100%) werd het programma van kwantitatieve versoepeling plots stopgezet.

De Zwitsers zitten nu op 120%, de Japanners op 100%, de Europeanen op 40% en de Amerikanen op 20%. Extreme monetaire verruiming, zoals een kleine eeuw geleden in Duitsland, zorgt ongetwijfeld voor inflatie. De vraag of ‘gewone’ monetaire verruiming voor inflatie zorgt is moeilijker te beantwoorden. Er komt inflatie als de inflatiekrachten groter zijn dan deflatiekrachten. Dit werkt als een ouderwetse weegschaal.

Economische teruggang is per definitie deflatoir. Iemand die werkloos raakt heeft minder geld. Winkels verkopen minder en de prijzen gaan omlaag. Als er dan ook nog eens bedrijven failliet gaat waarvan schulden verdwijnen, dan zijn er letterlijk euro’s die verdwijnen.

Afkoelende wereldeconomie

Het is geen toeval dat de centrale banken juist de inflatiekrachten inzetten op het moment dat de deflatiekrachten aan het toenemen zijn. Kijk maar eens naar de staatsobligaties met een looptijd van tien of dertig jaar. De enige reden dat in het afgelopen jaar de koersen van staatsobligaties door het dak zijn gegaan en de rentes door het putje is een afkoelende wereldeconomie.

Inflatie is ook een moeilijk onderwerp. Ik heb geen idee hoe het te meten valt. Het is niet vast zoals een meter of een liter. Het is voor iedereen anders. Mijn ov-abonnement is afgelopen jaar met 8% gestegen en zo zijn er nog wel meer uitgaven die in Amsterdam flink hoger zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!