Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Optietip Jeff Thijssen, 27 aug 2019 17:06

Optietips VS: premies ontvangen met Apple

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Apple is sinds begin dit jaar opgelopen van $158 naar $206, een toename van circa 30%. De combinatie van de enorme liquiditeit en de huidige impliciete volatiliteit maken Apple interessant voor het schrijven van opties.

Apple kwam op 25 juli voor het laatst met cijfers. De volgende kwartaalcijfers komen naar verwachting op 31 oktober naar buiten. De kans op een grote koersuitslag in de tussentijd is hierdoor redelijk klein.

premies ontvangen met Apple

Ik ben redelijk positief gestemd over het aandeel, waardoor ik geen standaard iron condor wil openen. Ik ben van plan om de geschreven put-optie, die deel uitmaakt van de strategie, dichter bij de huidige beurskoers te leggen dan de geschreven call. Hierdoor ontvang ik meer premie als de beurskoers de komende periode gelijk blijft of lichtjes stijgt. Daarnaast kies ik ervoor om de uitoefenprijzen van de geschreven putspread dichter bij elkaar te plaatsen dan die van de callspread. Het voordeel hiervan is dat als de handelsoorlog verder zou escaleren, het verlies bij een grote koersdaling beperkt blijft.

Het gaat om de verkoop van een AAPL oct19 200 put, de koop van een AAPL oct19 195 put, de verkoop van een AAPL oct19 220 call en de koop van een AAPL oct19 230 call. Per saldo wens ik $3,75 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $375 aan premie wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Deze premie mag ik volledig behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $200 en $220 noteert.

AAPL oct19 195/200/220/230 Iron Condor
VerkoopAAPL oct 19 200 put
KoopAAPL  oct 19 195 put
VerkoopAAPL oct 19 220 call
KoopAAPL oct 19 230 call
Totaal te ontvangen premie$ 3,75
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 18 oktober 2019
RisicoschattingGemiddeld
Maximale Winst$ 375
Maximaal Verlies$ 625

Vier verschillende opties

Een iron condor is een optiestrategie die uit vier verschillende opties bestaat. De belegger verkoopt een out-of-the-money putspread en verkoopt tegelijkertijd een out-of-the-money callspread. Dit betekent dat er enkel tijdswaarde in de opties zit. Voor zowel de putspread als de callspread ontvangt de belegger bij deze strategie een premie. Beide premies worden bij elkaar opgeteld om tot de totale te ontvangen premie te komen.

Als de belegger $3,75 ontvangt aan premie voor het openen van een iron condor, dan weet hij op voorhand dat zijn maximale winst $375 bedraagt. Die wordt gerealiseerd als de opties op expiratie nog steeds out-of-the-money zijn en daardoor waardeloos aflopen.

Om het maximale verlies te berekenen dienen we te kijken naar het verschil tussen de uitoefenprijzen van zowel de callspread als de putspread. In dit voorbeeld schrijf ik een 200 put en koop ik een 195 put. Het verschil tussen beide uitoefenprijzen bedraagt $5. Bij de callspread bedraagt het verschil $10. We schrijven namelijk de $220 call en kopen de $230 call. Hierdoor is het maximale verlies groter bij een flinke koersstijging van het aandeel dan bij een flinke koersdaling. Concreet voor deze combinatie kan een belegger maximaal $6,25 verliezen, oftewel $625 als de beurskoers binnen korte tijd flink zou oplopen.

Zijwaarts en een lichte stijging optimaal

Het grote voordeel van deze strategie is dat een belegger maar aan één zijde kan verliezen. Als de beurskoers van het aandeel daalt, dan verliest de belegger aan de geschreven putspread, maar verdient hij aan de geschreven callspread. Als de beurskoers stijgt, dan verliest de belegger aan de geschreven callspread, maar verdient hij aan de geschreven putspread. Bij deze optiecombinatie profiteert de belegger optimaal als de beurskoers zijwaarts beweegt of lichtjes stijgt.

Update

Telkens wanneer een positie wordt gesloten laat ik dit weten via twitter @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder updates. Op dit moment staan de posities op US Steel, United Health Group en Starbucks nog open. In de tussentijd heb ik bij US Steel en United Health Group aanpassingen gedaan, om het risico te verkleinen.

  • De geschreven putoptie op Dell is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $73.
  • De iron condor op Uber is gesloten, de winst bedraagt $32.
  • De iron condor op GLD is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $40.
  • De geschreven opties op US Steel staan nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $290.
  • De opties op UNH staan nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $178.
  • De iron condor op SBUX staat nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $5.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!