Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 22 aug 2019 11:00

Commentaar: beleggen in een bizarre wereld

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in een bizarre wereld. Dat is waar u en wij ons dagelijkse mee bezighouden. Ik weet natuurlijk dat de geschiedenis vol is van onverwachte gebeurtenissen. De val van de Berlijnse Muur of 9/11 had niemand voorzien. En het failliet van Lehman Brothers en de verkiezing van Donald Trump werden door velen voor onmogelijk gehouden.

Zo’n gebeurtenis heeft dit jaar (nog) niet plaatsgevonden. Toch hebben vele ontwikkelingen in 2019 tot nu toe bizarre trekjes. Zeker op de financiële markten. Zo was de draai die de Fed begin dit jaar maakte zeer bijzonder. En ook de ‘Big Bazooka’ die de ECB volgende maand in stelling wil brengen, zou als we berichten mogen geloven zonder precedent zijn.

De optelsom van deze ontwikkelingen is onder meer dat deze week de Duitse staat voor het eerst in de geschiedenis een dertigjarige obligatie met een rente van 0% heeft uitgebracht. Voor u als spaarder zijn lage rentes al jarenlang een vaststaand gegeven. En nu lijken dus ook negatieve rentes, ook bij Nederlandse banken, het nieuwe normaal te worden. Als belegger probeer je ook in dit soort extreme situaties je gevoelens in bedwang te houden. En rationeel te blijven bepalen wat de gevolgen moeten zijn voor je beleggingsbeleid. De afgelopen tien jaar is dat voor beleggers ook niet al te moeilijk geweest. Want sinds de centrale banken eind 2008, begin 2009 wereldwijd in actie zijn gekomen, zijn de beurskoersen vrijwel constant gestegen. Overigens is het ook bizar dat deze bullmarkt nog steeds niet ten einde is.

Beleggen in een bizarre wereld

Maar er komen onvermijdelijk tijden dat ook beleggers moeten nadenken over alternatieven. Met hun beleid hebben de centrale banken voor de westerse economieën en beurzen wellicht het gewenste effect bereikt. Maar een economische wetmatigheid is dat daar altijd kosten aan verbonden zijn. Die kosten worden nu onder meer gedragen door spaarders en gepensioneerden. Maar gezien de toegenomen waarderingen moeten ook aandelenbeleggers eens aan de beurt zijn. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en beleggingsstijl bieden onze voorbeeldportefeuilles ook voor beleggers die willen blijven beleggen in een bizarre wereld – en dus serieus rekening houden met een crash of een meerjarige bearmarkt – overigens uitstekende aanknopingspunten. Zoals de Dividendportefeuille, de Hoogdividendportefeuille en de Defensieve portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!