Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Advies Koen Lauwers, 13 aug 2019 13:00

Goedkopere grondstoffen eisen tol bij Rio Tinto en BHP Billiton

0 0 Leestijd ongeveer

Wereldwijd verslechteren de macro-economische indicatoren en worden de groeiprognoses neerwaarts bijgesteld. In het kielzog van een escalerende handelsoorlog dreigt nu ook een valutacrisis. Beide zaken zijn slecht nieuws voor cyclische grondstoffenbedrijven.

Rio Tinto presteerde in de eerste jaarhelft uitstekend, maar de hoge ijzerertsprijs leidde wel de aandacht af van enkele negatieve ontwikkelingen. De bruto bedrijfswinst (ebitda) klom naar $10,3 mrd. Dat was 11% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit was met name te danken aan de explosie van de ijzerertsprijs. Rio ontving tussen januari en juni gemiddeld $85 per ton ijzererts, en dat was ruim een derde meer dan in 2018. De ijzerertsafdeling tekende voor een ebitda van $7,5 mrd, oftewel ruim 70% van het groepstotaal. Dat had nog meer kunnen zijn, want Rio haalde door logistieke en technische problemen de productieprognoses niet.

De afdelingen aluminium en koper & diamant deden het een stuk minder goed, met ebitda-dalingen van respectievelijk 38 en 11% als gevolg van lagere prijzen en oplopende kosten. Daardoor zal van de voorziene $1 mrd aan productiviteitswinsten dit jaar maar de helft worden gehaald.

Koper voor Rio Tinto

Rio wil de komende jaren meer inzetten op koper. Het Oyu Tolgoi-project in Mongolië blijft echter vertraging oplopen. Wel is er ruimte om dit jaar $12 mrd  aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen.

Het hoge rendement en de sterke balans kan het aandeel behoeden voor een forse terugval. Voor nieuwe aankopen raad ik aan te wachten tot de storm op de aandelenmarkten wat is gaan liggen. Ik handhaaf het houdadvies.

RIO TINTO VERSUS BHP BILLITON

Rio Tinto  BHP Billiton
Rendement 12 mnd19,1%17,3%
Koers/boekwaarde2,02,3
Dividendrendement6,4%5,0%

BHP Billiton

BHP Billiton komt op 20 augustus met de resultaten over het gebroken boekjaar 2018-2019. Het verhaal van dit bedrijf komt grotendeels overeen met dat van Rio Tinto. Het belang van ijzererts is met een geschat aandeel van 44% in de ebitda wel iets kleiner. Niettemin zullen ook bij BHP de kasstromen hoger liggen dan een jaar eerder. Steenkool (16% van de ebitda) is net als ijzererts sterk gerelateerd aan de Chinese staalindustrie. Ook de koperafdeling is erg cyclisch.

BHP onderscheidt zich van Rio Tinto met een oliedivisie die goed is voor een vijfde van de ebitda. WTI-olie zette het jaar goed in, maar viel in het tweede kwartaal sterk terug. Ook de vooruitzichten zijn niet zo gunstig door de tragere groei van de vraag naar ruwe olie. Net als bij Rio Tinto zal ook bij BHP de grootste bijdrage aan de winststijging van ijzererts komen. Ook voor BHP handhaaf ik het houdadvies.

Handelsoorlog weegt op ijzerertsprijs
De prijs van een ton ijzererts daalde voor het eerst sinds mei onder de grens van $90. Vorige maand bereikte de grondstof nog een recordprijs van meer dan $120 door de verwachting dat de Chinese vraag in de tweede jaarhelft fors zou afnemen. Door de hoge ijzerertsprijs zijn de winstmarges bij de Chinese staalproducenten erg laag. De daling van de Chinese yuan, die de koopkracht vermindert, zet die winstgevendheid verder onder druk. De China Iron & Steel Association verwacht voor de tweede helft van 2019 een lagere vraag naar staal. Daardoor zijn de ijzerertsvoorraden in de Chinese havens opgelopen. De globale ijzerertsmarkt stevent dit jaar af op een tekort van 20 miljoen ton, maar recent hebben verschillende aanbieders hun productieritme verhoogd.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!