Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 31 jul 2019 14:45

Vopak ligt goed op schema

0 0 Leestijd ongeveer

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het tweede kwartaal boven verwachting gepresteerd. De komende jaren kan extra capaciteitsuitbreiding de resultaten een stevige zet geven.

Het Rotterdamse Vopak boekte over het tweede kwartaal een netto omzet van €316,8 mln. Dat is iets lager dan de €324,6 mln over het eerste kwartaal, maar wel hoger de €309,9 mln een jaar eerder. Het ebitda vóór buitengewone posten kwam uit op €208,0 mln. Dit is inclusief de effecten van de nieuwe boekhoudregels IFRS 16. Gecorrigeerd hiervoor komt het onderliggende ebitda uit op €195,9 mln, en dat is flink meer dan de €180,7 mln van een jaar terug. Extra capaciteit stuwt de resultaten, waarbij het concern ook geholpen wordt door kostenbesparingen en positieve valuta-effecten. Van Vopak’s expansieprogramma, groot 3,2 mln kubieke meter, is per eind juni 2019 al 2,1 mln kubieke meter operationeel. De overige 1,1 mln kubieke meter wordt naar verwachting nog dit jaar aan het portfolio toegevoegd.  Onderaan de streep prijkt een netto kwartaalwinst van €106,0 mln, gelijk aan €0,83 per aandeel. Dat is fors meer vergeleken met de €64,4 mln ofwel €0,51 over dezelfde periode vorig jaar. Dit verschil kan ook deels verklaard worden door een boekwinst van €16,4 mln op de verkoop van het 50% belang in de terminal in Estland. In de tweede jaarhelft wacht zelfs een boekwinst van circa €200 mln op de verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg. Wat Vopak hiermee gaat doen is nog onduidelijk. Mogelijk wacht een speciaal dividend, maar er zal ook geïnvesteerd worden.

Bezettingsgraad onder druk

De bezettingsgraad van de terminals staat nog altijd onder druk staan. Over het tweede kwartaal waren de terminals voor 84% vol, tegen 86% in het eerste kwartaal. De lagere bezettingsgraad hangt deels samen met de tijdelijke omzettingsactiviteiten inzage nieuwe regelgeving voor de internationale scheepvaart voor de opslag van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5%. Daarnaast speelt nog altijd de ongunstige oliemarktstructuur een negatieve rol. Overige markten, chemicaliën, LNG en biobrandstoffen bleven daarentegen solide. In de loop van het jaar zullen de tijdelijke effecten wegebben en een positief effect sorteren op de bezettingsgraad. Concluderend lijkt Vopak de zaken goed onder controle te hebben en vind ik een verkoopadvies niet meer opportuun. ‘Houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!