Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 30 jul 2019 16:30

Roche weerstaat generieke concurrentie

0 0 Leestijd ongeveer

Farmaceut Roche heeft met groeiende generieke concurrentie te maken. Desondanks weten de Zwitsers de winst en omzet sneller te laten groeien dan verwacht.

Roche heeft een uitstekend halfjaar achter de rug. Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de omzet met 8% tot CHF30,5 mrd, de operationele winst met 11% tot CHF12,4 mrd en de winst per aandeel met 13% tot CHF11,12. De groei van de winst per aandeel werd wel geholpen door een belastingmeevaller die 2,9 procentpunt aan de winstgroei bijdroeg. Daar tegenover stonden wel CHF280 mln lagere patentinkomsten en verkoop van aandelenbelangen (CHF100 mln). Niettemin verhoogde Roche voor de tweede keer dit jaar de omzetverwachting voor heel 2019.

De farmaceut voorziet voor dit jaar nu een groei van de omzet en de winst per aandeel van 5-9%. Roche gaf aan volgend jaar verder te zullen groeien. Dat is minder vanzelfsprekend dan het op het eerste gezicht lijkt. Roche zit namelijk middenin een periode waarin het bedrijf volop met biosimilars te maken heeft. Biosimilars zijn goedkopere versies van medicijnen die niet op chemische maar biotechnologische basis zijn ontwikkeld. In de eerste helft van dit jaar verloor Roche al liefst CHF757 mln aan omzet aan deze biosimilar-concurrenten.

Compensatie

De druk van biosimilars wordt alleen maar groter, want later dit jaar krijgt Roche ook te maken met biosimilar-concurrentie voor onder meer Rituxan in de VS. Lang hing de biosimilar-concurrentie als een donkere wolk boven het aandeel. Het lijkt er steeds meer op dat de recent geïntroduceerde medicijnen als Ocrevus (tegen multiple sclerose), Hemlibra (hemofilie) en Tecentriq (oncologie) hard genoeg groeien om het omzetverlies van de middelen Rituxan, Herceptin en mogelijk ook Avastin (oncologie) te compenseren.

Ik verwacht dit jaar een 6,5% hogere winst per aandeel van CHF19,35 die zich vertaalt in een dividendverwachting van CHF9. Zelfs volgend jaar kan de winst ondanks de biosimilar nog wel met 2,5% groeien tot CHF19,80. Bij een koers-winstverhouding van 13,8 en een dividendrendement van 3,35% is Roche – dat is opgenomen in zowel de Hoogdividendportefeuille als de Defensieve portefeuille – koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!