Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Belegger van de Week: Sjoerd Veen

0 0 Leestijd ongeveer

Sjoerd Veen (57) is een gepassioneerde belegger die bijna dagelijks handelt. Zijn grootste succes behaalde hij met geschreven putopties op de AEX. Later volgde een grote teleurstelling.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Medio jaren ’80 had ik een collega die een actieve belegger was. Door zijn verhalen werd ik enthousiast en besloot ik mijn eerste stappen op de beurs te wagen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik heb het beleggen daarna nooit meer losgelaten. Ik ben heel actief op de beurs en handel bijna iedere dag. Het is een serieuze hobby, bijna een passie. Natuurlijk beleg ik ook omdat beleggen meer rendement oplevert dan sparen.’

Wat was uw grootste succes?

‘Medio jaren ’90 was de AEX vrij stabiel. Ik schreef iedere maand ongedekte putopties op de AEX, met honderden tegelijk. Een paar dagen voor de expiratiedatum schreef ik de opties en dat leverde mij iedere maand een premie van zo’n 2500 gulden op. Door mijn succes raakte ik steeds meer overtuigd van mijzelf en ik handelde met steeds grotere contracten. Dat ging een jaar goed.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Op een ochtend belde de bank mij of ik geld wilde bijstorten. Wat was het geval? De AEX was in een aantal dagen plotseling flink gezakt en mijn marginverplichting was niet meer toereikend. Dat geld had ik niet. Ik mocht van de bank nog wachten op de opening van Wall Street, maar die daalde ’s middags ook. De bank nam mijn beleggingsportefeuille in beslag en ik had niets meer. Ik was zwaar teleurgesteld en had thuis ook wat uit te leggen.  Mijn grootste succes werd uiteindelijk ook mijn grootste teleurstelling. Toch heb ik er veel van geleerd. Een jaar later ben ik opnieuw begonnen met beleggen.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Heel veel, ongeveer één tot twee uur per dag. Bij het ontbijt om 7.30 uur kijk ik naar de verwachte openingskoers van de AEX, de technische analyses van Nico Bakker en lees ik op Nu.nl en op DeBeurs.nl het laatste economisch nieuws. Voor de actuele koersen gebruik ik Beurs.nl. Meestal leg ik rond 9.00 uur een order in. Ik heb een drukke baan, maar tijdens pauzes kijk ik overdag nog een paar keer op mijn telefoon naar de koersbewegingen, vooral die van de AEX en AMX, en zo nodig verkoop ik. Als ik weer thuiskom kijk ik naar Nico Bakkers coachingsvideo’s voor nieuwe kansen.

Wat is uw beleggingsstijl?

Mijn beslissingen baseer ik op fundamentele analyse, technische analyse en mijn gevoel. Je moet beginnen met een aandeel goed te doorgronden via fundamentele analyse. Ik hecht ook veel waarde aan de technische analyse, bijvoorbeeld op welk koersniveau de weerstand en bodem ligt. Als de weerstand of bodem doorbroken wordt, gaat de koers meestal verder omhoog of omlaag. Ik ben een offensieve belegger en heb een voorkeur voor opties op de AEX-index. Daarnaast bestaat mijn portefeuille uit wat individuele aandelen en een paar beheerde fondsen, zoals het NN Dutch Fund en het NN Global Obligatie Fonds.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Eerlijk gezegd erger ik mij niet zo gauw. Beleggen doe je toch vooral voor jezelf. Maar als ik iets moet noemen: ik stoor mij aan president Trump, die met zijn tweets direct invloed heeft op de index. Als hij een bericht verstuurt via Twitter, zakken of stijgen de indices soms en daar heb je geen grip op.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat is Nico Bakker, ik heb veel waardering voor zijn technische analyses en volg hem vaak blind. Niet dat hij altijd gelijk heeft, maar hij geeft goede adviezen aan zijn abonnees. Hij is voor mij een goed kompas in de beleggingswereld.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. In het najaar worden renteverlagingen van de ECB en Fed verwacht. We hebben nu te maken met een aflopende hoogconjunctuur en de AEX piekt vaak aan het eind van zo’n periode. Daarom denk ik dat de AEX eind dit jaar sluit rond 632 punten.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘De rode draad in mijn verhaal is dat je als belegger zowel de fundamentele als technische analyse moet gebruiken. Durf ook verlies of winst te pakken. Als een aandeel door de bodem gaat moet je verkopen, maar verlies nemen is het allermoeilijkst. Probeer die emotie uit te schakelen en stap op een lager punt weer in. En bedenk dat je nog altijd leuke rendementen kunt behalen met beleggen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!