Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Lezersvragen Erik Jansen, 22 jul 16:00

Lezersvraag: bestaat er ergens een overzicht van de fiscaliteit van ETF’s?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Een volledig overzicht van de fiscaliteit van ETF’s valt niet te geven. Gezien de grote variëteit (ETF’s volgen niet alleen aandelen), vele structureringen en het aantal betrokken landen is dat ondoenlijk.

Voor ETF’s gelden echter dezelfde fiscale principes als voor de investeringen die gevolgd worden. Er kan derhalve ook dividendlekkage optreden: (bron)belasting die is ingehouden en die voor de belegger niet te verrekenen valt met zijn verschuldigde box 3-belasting.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een Iers fonds dat voornamelijk belegt in Amerikaanse aandelen. Telkens zal in de VS 15% bronbelasting worden ingehouden, die in Nederland niet te verrekenen valt. Ook bij Amerikaanse fondsen kan dividendlekkage optreden: op het niveau van de ETF is potentieel ‘capital gains tax’ verschuldigd, waardoor de belegger een gedeelte van zijn rendement verliest.

Zo min mogelijk schakels

Over het algemeen geldt: hoe meer schakels, hoe groter het risico op lekkage. Dividendlekkage wordt alleen geheel voorkomen als alleen in de laatste schakel (eventuele) bronbelasting wordt ingehouden, waarbij deze belasting volledig teruggehaald kan worden op grond van het toepasselijke belastingverdrag (in buitenlandse situaties) en waarbij het resterende bedrag verrekend kan worden met de verschuldigde belasting in box 3.

Om in dat opzicht nog een misverstand uit de wereld te helpen: wanneer een belegger rechtstreeks in bijvoorbeeld Zwitserse aandelen belegt, zal hij nooit te maken krijgen met een (omvangrijke) dividendlekkage: het verschil van de bronbelasting (35% in Zwitserland) en het verdragstarief (15%) kan gewoon in Zwitserland worden teruggevorderd. De procedures worden eenvoudiger, de wachttijd kan echter nog wel erg lang zijn. De dividendlekkage blijft in ieder geval beperkt tot de kosten van het zelf terughalen van de dividendbelasting of de kosten van een intermediair.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!