Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Advies van de dag Menno van Hoven, 18 jul 2019 12:00

Bodemvissen na scherpe koersdaling bij Kroger

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Kroger staat al lange tijd onder druk op de beurs en noteert rond de laagste koers in jaren. Met een lage waardering en een aantrekkelijk dividend is dit supermarktaandeel nu koopwaardig, zij het dat het risico bovengemiddeld is.

Kroger Corporation zat enkele jaren geleden korte tijd in de Dividendportefeuille. Op 6 oktober 2016 kocht ik tegen een koers van $29 een kleine positie in de Amerikaanse winkelketen, die naast supermarkten ook apotheken en juwelierswinkels uitbaat. Krap vijf maanden later, op 8 maart 2017, nam ik alweer afscheid met een kleine winst van 1,2%.

Koersdaling bij Kroger

Een combinatie van factoren was destijds aanleiding voor de plotselinge verkoop. In de eerste plaats was dat een toenemende dreiging van veelvraat Amazon, dat destijds Whole Foods overnam. Ook de blijvende opmars van discounters als Aldi en Lidl, die precies rond die tijd een flinke expansie in de VS bekendmaakten, droeg bij aan het verkoopbesluit. Met zo’n 4000 winkels in de VS, vaak supermarkten inclusief apotheek en/of juwelier, voorzag ik zwaar weer voor Kroger.

Dat bleek geen verkeerde beslissing. Het aandeel Kroger kende sindsdien een wild verloop, met een tussentijds dieptepunt van $20. Over 2018 realiseerde Kroger echter, ondanks de verkoop van de divisie Convenience Stores, een 0,6% hogere omzet. Dat kwam met name dankzij hogere marges op de verkoop van brandstof. Voor het lopende boekjaar gaan analisten uit van een omzetgroei van 1,5 tot 2%. Ze ramen een omzet van ruim $123 mrd.

Sterke kasstroom

De jongste kwartaalcijfers waren iets beter dan verwacht (vergelijkbare omzet +2%) maar lagere marges bij de apotheekactiviteiten zorgden voor nieuwe koersdruk. Ten opzichte van sectorgenoten als Walmart en Target presteert Kroger zwak, maar dat lijkt inmiddels volledig ingeprijsd. Met een geschatte wpa van $2,20 komt de k/w uit op slechts 10. Bovendien betaalt Kroger een aantrekkelijk en vooral houdbaar dividend, dat in juni nog eens met 14% werd verhoogd tot $0,16 per kwartaal. De sterke kasstroom biedt Kroger de flexibiliteit om, naast dividenduitkeringen, ook middelen te steken in schuldreductie en aandeleninkoop. De verhouding tussen risico en rendement is bij een koers van $22 erg interessant en levert een goed koopmoment op. Wel kleeft er een bovengemiddeld risico aan dit aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!