Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 9 jul 2019 15:13

Waarom je voor rendement in opkomende markten moet beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Voor de komende tien jaar verwacht het onderzoeksbureau Research Affiliates een totaalrendement in de opkomende markten van 97%. Voor de S&P500 blijft de groei over deze periode beperkt tot 5%, verwachten de onderzoekers.

Onderzoeksbureau GMO werkt juist met rendementen voor de komende zeven jaar. Deze onderzoekers denken dat de grote Amerikaanse aandelen 17% gaan dalen over deze periode. Hun rendement voor de opkomende markten is in de komende zeven jaar 27,6%.

Ook de Beleggers Belangen Academy is enthousiast over de opkomende markten. Wij werken met bandbreedtes. Deze lopen voor de opkomende markten in de komende tien jaar van 63 tot 136%. De reden dat wij geen getal noemen maar een bandbreedte, is de volatiliteit van de opkomende markten. Hoe het ook zij, iedereen is het erover eens dat opkomende markten hogere rendementen zullen laten zien dan de ontwikkelde wereld.

Achteruitkijkspiegel

Onderzoek van HSBC Global Research laat echter zien dat fondsmanagers hun beleggingen niet uitkiezen op basis van verwacht rendement, maar op basis van wat zij zien in hun achteruitkijkspiegel. In de afgelopen vijf jaar zijn de koersen van de opkomende markten gedaald met 1% en is de S&P500 gestegen met 50,9%. Fondsmanagers zijn nu echter gemiddeld 6 procentpunt onderwogen in de opkomende markten en 5,5 procentpunt overwogen in de Verenigde Staten. Ze kiezen dus vooral voor beleggingen die het de laatste jaren goed hebben gedaan, in plaats van beleggingen die het volgens onderzoek de komende jaren goed gaan doen.

Dat hun beleggingsbeleid precies omgekeerd is aan wat de onderzoeken voorspellen, verrast mij niet. Het is niet voor niets dat bijna geen enkele fondsmanager beter presteert dan de benchmark. Fondsen proberen beleggers aan te trekken met mooie verhalen over de rendementen van de laatste jaren in de VS. Tegelijk zijn er genoeg marketinguitingen die vertellen waarom u juist niet moet beleggen in de opkomende markten. Zo is in de opkomende markten de controle op de publicatie van jaarcijfers een stuk minder goed dan in de VS. Ook hebben de VS gemeten naar koopkracht een grotere interne markt dan de opkomende markten.

Rendement op aandelen

Als belegger wil je echter vooral weten welk rendement je kunt verwachten als je aandelen koopt. Een koers-winstverhouding van 15 (opkomende markten) is aantrekkelijker dan een koers-winstverhouding van 31 (VS) en een dividendrendement van 3,0% (opkomende markten) is aantrekkelijker dan een dividendrendement van 1,9% (VS). Wanneer geld wegstroomt uit de opkomende markten, zoals de laatste jaren is gebeurd, dan betekent het automatisch dat de koers-winstverhoudingen dalen en de dividendrendementen stijgen.

Maar de Verenigde Staten hebben ook andere tijden gekend. In 1932, middenin de Grote Depressie, was de situatie er ronduit beroerd. Wie echter het lef had om op in juli 1932 aandelen te kopen in de Dow Jones, stond een jaar later op 163% rendement. Of neem 1982. De hoge rendementen op spaargeld zorgden ervoor dat niemand in aandelen wilde. Twee jaar later was het rendement op aandelen 78%. Een stuk minder dan in 1932, maar er was dan ook geen crash aan voorafgegaan.

Wie rendement wil maken, moet nu durven investeren in opkomende markten. De handelsoorlog zorgt daar nu nog voor angst, maar de lage waardering maakt dat er over tien jaar hoogstwaarschijnlijk hogere rendementen zijn behaald dan in de ontwikkelde wereld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!