Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 3 jul 2019 16:00

Column: de monetaire motor hapert

0 0 Leestijd ongeveer

De stemming in Nederland over de economische groei lijkt om te slaan. Zo stelde het CBS vast dat het producentenvertrouwen in juni verder is afgenomen, schreef Het Financieele Dagblad dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie verslechteren en verlaagden onder meer de analisten van ING hun ramingen. Ook in andere Europese landen en daarbuiten lijkt het sentiment bedrukt.

Stimulerend beleid

Beleggers kijken mede daarom hoopvol naar de centrale banken. Recent hintte zowel de ECB als de Fed op renteverlagingen of ander stimulerend beleid. Volgens PictetAM rekent de markt voor de komende twaalf maanden op een renteverlaging van een procentpunt, waarbij de eerste renteverlaging al in juli zou plaatsvinden. PictetAM denkt echter dat de Fed zal wachten tot september. ABN Amro verwacht eveneens dat de ECB de rente in september zal verlagen, maar stelt ook vast dat de financiële markten dit al volledig hebben ingeprijsd.

Nu de risico’s voor de economische vooruitzichten toenemen roept dit de vraag op tot hoe ver de ECB de rente kan verlagen. ABN Amro ziet slechts beperkte ruimte. De bank gaat ervan uit dat de evenwichtsrente (het niveau waarop de rente de economische bedrijvigheid niet steunt maar ook niet remt) heel laag blijft, en dat de negatieve groeirisico’s toenemen. Dit impliceert volgens ABN Amro dat de ECB op andere maatregelen is aangewezen. Het aankopen van activa blijft volgens de analisten de komende tijd het belangrijkste beleidsinstrument.

Geen munitie meer

Angel Gurría is daar echter niet zo zeker van. In een interview met CNBC stelde de secretaris-generaal van de Oeso dat ‘centrale banken door hun munitie heen zijn’. Gurría verwacht dat de rentes wereldwijd lange tijd op of rond de 0% blijven staan. Hij ziet vooral kansen in fiscale stimulering door lokale overheden. Het is een publiek geheim dat de Oeso er een groot voorstander van is dat landen die het zich kunnen veroorloven, hun begrotingstekort laten oplopen om zo de economie te stimuleren.

Ik wijs beleggers liever op het jaarlijkse economische rapport van de BIS. De Bank for International Settlements waarschuwt dat ‘wat wellicht goed is voor vandaag niet goed hoeft te zijn voor morgen’ en dat monetair beleid niet de motor kan zijn van een hoge en houdbare economische groei. De BIS stelt vast dat structurele hervormingen nodig zijn, een heikel punt voor politici dat daarom de afgelopen jaren naar de achtergrond is verdwenen. Ik denk echter dat centrale banken juist daar op moeten aansturen, in plaats van zichzelf op te werpen als de (mogelijke) redders van de wereldeconomie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!