Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 26 jun 2019 16:00

Streamingdienst Spotify moet muzikale noot kraken

0 0 Leestijd ongeveer

Diensten als Spotify hebben de muziekindustrie een nieuwe impuls gegeven.  Online streamingdienst Spotify telt inmiddels wereldwijd 217 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan 100 miljoen een betaald abonnement hebben.

Maar klassieke muziek lijkt bij de meeste streamingdiensten een ondergeschoven kind. Uit onderzoek van MIDiA Research blijkt namelijk dat klassieke muziek slechts 1,5% van de wereldwijde streamingmarkt vertegenwoordigt. Een van de redenen hiervoor is volgens MIDiA dat liefhebbers van klassieke muziek deze vooral nog via analoge kanalen beluisteren. Dit komt echter doordat de algoritmes van onder meer Spotify vooralsnog onvoldoende inspelen op klassieke muziek. Want de vraag is er wel.


Volgens MIDia steeg de omzet van de klassieke-muziekmarkt in 2018 met 2,% tot $384 mln. De omzet van streaming van klassieke muziek steeg over dezelfde periode met maar liefst 46% tot $141 mln en is daarmee goed voor 37% van de totale omzet van de klassieke-muziekmarkt. Dit komt onder meer doordat steeds meer jongeren naar klassieke muziek luisteren. De gemiddelde leeftijd van de klassieke-muziekliefhebber is 45 jaar, maar 31% van de respondenten tussen de 25 en 34 gaf klassiek aan als een van de genres waar ze graag naar luisteren.

Dit zie ik ook terug bij het fanfarekorps waar ik al bijna 25 jaar trompet speel. Zo heeft onze sectie een prima leeftijdsverdeling. Afgelopen weekend organiseerde de fanfare nog een voorstelling waarbij samen met artiesten klassieke werken, maar ook eigentijdse popmuziek van onder meer Michael Bublé en Bruno Mars ten gehore werden gebracht. Jong en oud genoot.

In het gat dat de populaire streamingdiensten niet hebben benut, zijn onder meer het Nederlandse Primephonic en Amerikaanse Idagio gesprongen. Zij richten zich volledig op het streamen van klassieke muziek. Ik dicht deze initiatieven voldoende groeimogelijkheden toe, zolang de grote spelers hier niet op inspelen. Denk daarbij in de eerste plaats aan, wederom, Spotify.

De desinteresse van Spotify voor klassieke muziek is niet het enige punt van zorg ten aanzien van deze streamingdienst, aldus onderzoekers van het researchbureau Evercore ISI. Zij denken weliswaar dat Spotify de verwachte groei van het aantal gebruikers kan waarmaken, evenals de voorziene omzetstijging, maar ze vrezen dat de streamingdienst op middellange termijn niet zal voldoen aan de brutowinstverwachtingen. Consumenten streamen graag muziek, maar er is volgens Evercore ISI weinig verschil tussen de platformen die dit mogelijk maken. Daarom is de bereidheid van muzieklabels om zich te committeren aan Spotify volgens de analisten zeer beperkt, wat onderstreept wordt door recente royaltydiscussies.

Daarnaast is de aandelenkoers van Spotify de afgelopen weken sterk opgelopen. Evercore ISI heeft daarom zijn advies voor Spotify verlaagd naar ‘verkopen’ en het koersdoel bijgesteld van $125 naar $110. Het is voor Spotify te hopen dat het de muzikale sleutel tot succes weet te vinden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!