Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 9 jun 2019 09:00

Special dividend: herbeleggen op gunstig moment

0 0 Leestijd ongeveer

Ook de Dividendportefeuille wist niet te ontsnappen aan de escalerende handelsoorlog. Industrials en chemieaandelen waren de grootste slachtoffers. VF Corp splitste Kontoor Brands af, dat direct werd verkocht.

Precies een maand geleden wees ik op deze plek op de hoge waardering voor veel Dividendportefeuille-aandelen en op het dividendrendement dat door de hard opgelopen koersen in 2019 het laagste niveau ooit had bereikt. Op dat moment stond voor de dividendportefeuille nog een winst van 18,7% dit jaar op het bord jaar en piekte het totaalrendement op ruim 221%, met een recordwaarde van €321.636.

De waarschuwing bleek niet zonder reden. Uiteraard kan ik de markt niet voorspellen, maar als de waarderingen en beurskoersen te hard oplopen, zeker ten opzichte van het dividend, dan is een correctie uiteindelijk een kwestie van tijd.

Vooralsnog houd ik vast aan de kaspositie van ruim 10%, die ik later uiteraard wel zal inzetten als ik de aandelen die ik in het vizier heb kan aanschaffen tegen een acceptabele prijs. Zover is het momenteel nog niet en zeker op korte termijn blijft het nagels bijten. Met name de ruim vertegenwoordigde, meer cyclische aandelen uit de sectoren industrie en chemie kregen er genadeloos van langs.

Grote daler A.O. Smith

Grootste daler A.O. Smith (ruim -25% ten opzichte van eind april) kwam extra onder vuur te liggen door een aantal shortsellers die met negatieve rapporten de beurskoers van de sterk in China aanwezige boilerproducent naar een nieuw dieptepunt drukken.

Duidelijk is dat A.O. Smith momenteel een van de grootste slachtoffers is van de handelsoorlog met China. De Dividend Aristocrat moet zijn Amerikaanse producten in een afzwakkende economie aan de man brengen. Eind januari waarschuwde het bedrijf al voor een 7-10% lagere omzet in China in dollars voor 2019.

Bij een koers van $40,50 is A.O. Smith weer terug op het niveau van oktober vorig jaar. Overigens blijven analisten vooralsnog louter positief met vijf keer kopen, vijf keer houden en geen enkel verkoopadvies.

Ik houd ook vertrouwen in het aandeel, dat inmiddels een dividendrendement heeft van 2,2%. In 2018 verhoogde A.O. Smith het dividend zelfs twee keer en de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar is een indrukwekkende 30%. Daar kan geen enkel ander Dividendportefeuille-aandeel aan tippen.

Last but not least: de weging van A.O. Smith binnen de portefeuille is met 1,1% minimaal. Gezien de recente ontwikkelingen is het raadzaam daar niet van af te wijken, want er speelt momenteel veel bij het bedrijf.

Herbeleggen op gunstig moment

De jongste koersdalingen zijn vervelend, maar gelukkig is er altijd nog het dividend. Groot voordeel voor de Dividendportefeuille is dat juist het tweede kwartaal extreem belangrijk is. Dan noteren nagenoeg alle Europese aandelen, vaak de enige keer per jaar, ex-dividend.

Al die dividenden zitten nu bij de kaspositie inbegrepen en zullen tegen de slotkoersen van eind juni worden herbelegd in de desbetreffende aandelen. Op deze manier wordt automatisch geprofiteerd van de fors lagere koersen voor aandelen als Arkema, Bayer en Henkel.

In het tweede kwartaal gaan 12 van de 13 Europese aandelen dividend. Dat betekent dat ik op 28 juni voor in totaal €1493 kan herbeleggen in de bestaande Europese aandelenposities, tegen veelal gunstige koersen.

Voor de Amerikaanse aandelen is het uiteraard ‘business as usual’, met elk kwartaal een dividend. Juist nu is herbeleggen zeer gunstig voor aandelen als 3M, A.O. Smith, HB Fuller, Intel en Parker Hannifin, die de hardste klappen kregen de afgelopen weken. In de VS zal zo’n $450 worden herbelegd.

Afsplitsing Kontoor Brands
Zoals in een eerder stadium reeds aangekondigd splitste VF Corporation eind mei zijn kwakkelende Jeans-divisie, bekend van merken als Wrangler en Lee, af. Bestaande aandeelhouders ontvingen per aandeel VF Corp één nieuw aandeel Kontoor Brands, dat een eigen beursnotering kreeg onder het tickersymbool KTB. Voor de Dividendportefeuille resulteert een positie van omgerekend 94,7 aandelen VF Corporation in omgerekend 13,53 aandelen Kontoor Brands. Deze verkocht ik op de eerste dag direct tegen een koers van $35,45. De opbrengst van $480 ging terug in VF op $85,43.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!