Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 26 mei 2019 12:00

De kracht van dividend én lage volatiliteit

0 0 Leestijd ongeveer

Sommige beleggers doen nogal meewarig over dividendaandelen, maar als de koersen sterk schommelen, snakken ze naar rust. Volatiliteit doet er niet toe, totdat het verschijnsel effect krijgt op de emoties van beleggers. 

Beleggen voor de lange termijn lijkt saai, weinig spectaculair, maar is wel succesvol, mits je over de juiste aandelen beschikt. Succesvol beleggen heeft weinig van doen met die ene tip die je rijk zal maken, of met het kopen van hoogvliegers. Als je de juiste de keuze maakt, kun je met dividendaandelen rustig achterover leunen en je dividenden innen. Je kunt ze gebruiken om rekeningen mee te betalen, je kunt het dividend oppotten of het herbeleggen.

Als je over aandelen beschikt waarvan het dividend almaar stijgt, ben je misschien wel op weg naar financiële onafhankelijkheid. Dat je met dividendaandelen rijk kunt worden, bewees Warren Buffett. De Amerikaanse topbelegger heeft een zwak voor standvastige aandelen van financieel gezonde bedrijven. En hij gebruikt de dividenden om aandelen bij te kopen of investeert ze in nieuwe bedrijven.

Saai is fraai

Het dividend is vooral belangrijk als je aandelen koopt voor de lange termijn. Naarmate de aanhoudtermijn langer wordt, wordt het effect van de samengestelde rente groter. Telkens wanneer je het dividend herbelegt, zorgt het sneeuwbaleffect ervoor dat je kapitaal sneller groeit. Het is echter wel zaak om de juiste dividendaandelen te vinden. Zij moeten niet alleen nu een aantrekkelijk dividend betalen, het moet ook in de toekomst blijven groeien, ongeacht de economische omstandigheden.

De meeste aandelen met stijgende dividenden vind je in defensieve sectoren. Denk aan elektriciteitsbedrijven, de geneesmiddelenindustrie, oliemaatschappijen, telecomoperatoren en voedingsconcerns. Juist omdat hun activiteiten saai en voorspelbaar zijn, zijn zij in staat om een progressief dividendbeleid te voeren. Met als gevolg dat hun aandelen redelijk bestand zijn tegen beurscorrecties en economische tegenvallers.

Volatiliteit liever niet

Volatiliteit doet er niet toe, totdat het verschijnsel van invloed is op de emoties van beleggers. Want de dagelijkse koersschommelingen doen de perceptie van beleggers snel veranderen. De meeste beleggers vinden het erg moeilijk om in een nerveuze markt volatiele aandelen aan te houden. De volatiliteit van de markt kan ervoor zorgen dat ze net op het verkeerde moment uitstappen. Verkopen als de paniek toeslaat is gemakkelijk, maar kopen als het bloed door de straten vloeit is bijzonder moeilijk.

Het rendement van volatiele aandelen is gemengd, toch is er overvloed aan bewijs dat laagvolatiele aandelen interessant zijn voor de lange termijn. Aandelen met grote koersschommelingen zijn enkel aantrekkelijk in bullmarkten met gematigde volatiliteit. Het nadeel van aandelen met kleine koersuitslagen is dat ze in snel stijgende markten het beursgemiddelde niet kunnen bijbenen. De reden waarom laagvolatiele aandelen minder sterk schommelen is te herleiden naar het feit dat hun bedrijfswinsten beter voorspelbaar zijn. Daarnaast is bekend dat de bedrijven minder agressief gefinancierd zijn en een standvastig dividend betalen.

Eendracht maakt macht

Als je belegt voor de lange termijn, dan is het belangrijk om niet in te gaan op de waan van de dag. Word je zenuwachtig van de dagelijkse koersschommelingen, dan kun je beter beleggen in laagvolatiele aandelen. Ben je dan ook nog eens niet bestand tegen koersdalingen, geef dan de voorkeur aan standvastige dividendaandelen. Niet alleen is je rendement dan minder afhankelijk van koerswinst, je verkoopt je aandelen ook minder snel in paniek.

Op Wall Street vind je aandelen, de zogeheten dividendaristocraten, die het economische klimaat al 25 jaar in regen en wind trotseren en het jaarlijkse dividend standvastig verhogen. Maar als de omstandigheden hen ertoe dwingen, kunnen ook zij het dividend op moment korten of zelfs volledig schrappen. Op een dergelijke aankondiging volgt vaak een grote koersdaling, zeker als die totaal onverwacht komt.

Twee vliegen in een klap

Het kopen van laagvolatiele aandelen biedt geen totale bescherming tegen grote koersdalingen, maar de tussentijdse koersverliezen zijn wel kleiner dan gemiddeld. Het feit dat laagvolatiele aandelen beter presteren dan volatiele is alom bekend als het volatiliteitseffect. Je ziet ook dat er bij de aandelen sprake is van een gewisse overlap met dividendstrategieën. De aandelen van dividendaristocraten zijn veelal laagvolatiel en de meeste volatiele aandelen betalen vaak ook geen dividend.

Wil je aandelenbeleggingen zonder al te veel risico? Voor wie twijfelt tussen standvastige dividendgroei en lage volatiliteit als primaire selectietechniek is het antwoord: eendracht maakt macht. Met laagvolatiele aandelen uit de selecte groep van dividendaristocraten sla je twee vliegen in één klap. Als je twijfelt, kijk dan eens naar de selectie van vorig jaar. Deze aandelen hebben inmiddels een gemiddelde opbrengst van 22,4%, terwijl het totaalrendement van de S&P 500 niet verder reikt dan 6,9%. De opbrengst van de S&P 500 Dividend Aristocrats en de S&P 500 Low Volatility-index bedraagt respectievelijk 10,1% en 18,7%.

Saai

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!