Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Advies Menno van Hoven, 1 mei 2019 14:19

Einde groei Assa Abloy niet in zicht

0 0 Leestijd ongeveer

Het Zweedse Assa Abloy is dit jaar een van de grote uitblinkers binnen de Dividendportefeuille. Op de lange termijn blijven de vooruitzichten prima dankzij een sterke focus op groeimarkten en innovatie.

Net als veel andere Dividendportefeuille-aandelen noteert ook Assa Abloy, ‘s werelds grootste slotenmaker, dicht bij de hoogste koers ooit (SEK211,60) die eind april werd neergezet. Met een koerswinst van 29% behoort Assa bij de zes best presterende Dividendportefeuille-aandelen. Ik kocht het aandeel Assa Abloy in 2017 en bouwde de positie in 2018 verder uit nadat de beurskoers achter bleef. Inmiddels is Assa goed voor een weging van 2,2%.

Een belangrijke reden voor mij om het aandeel te kopen was, net als bij veel andere aandelen in de Dividendportefeuille, de sterke focus op innovatie en groeimarkten. Assa Abloy groeide de afgelopen jaren hard, voor een deel dankzij acquisities, zoals de recente overname van Agta Record (zie kader). Zo werden er in 2018 maar liefst negentien hoofdzakelijk kleinere producenten van toegangssystemen en aanverwante producten overgenomen, met daarbij een sterke nadruk op opkomende markten. In 2019 werden er, naast Agta Record, inmiddels al drie acquisities aangekondigd, met als laatste wapenfeit enkele weken geleden de overname van het Australische Spence Doors, een producent van houten deuren voor commercieel gebruik. De omzet van Assa, dat de afgelopen twintig jaar ruim 200 acquisities deed, steeg in 2018 met 10,4% tot een recordbedrag van SEK84 mrd. Een derde is afkomstig van nieuwbouw, twee derde komt van ‘aftermarket’ verkopen. Daarbij zijn commerciële klanten goed voor 75%.

Hogere marges

Assa streeft een jaarlijkse organische groei van 5% na, waarbij een kwart van de omzet afkomstig moet zijn van nieuwe producten die hogere marges opleveren – het bedrijf streeft naar een operationele marge van 16-17%. In het eerste kwartaal groeide de omzet met 16% tot SEK21,5 mrd en kwam het ebit-resultaat 15% hoger uit op SEK3,25 mrd. Dankzij de ijzersterke cashflow heeft Assa nog voldoende ruimte om het dividend (nu 1,7%) de komende jaren nog flink verder te verhogen.

Met een geschatte k/w van 22 is Assa Abloy koopwaardig op zwakte. Wie al een positie heeft, kan gewoon blijven zitten voor de lange termijn.

Overname schuifdeurenproducent Agta Record
Wie in Nederland een willekeurig gebouw inloopt zal in veel gevallen te maken krijgen met de technologie van het Zwitserse Agta Record, dat vooral bekend is van de blauw/wit bestickerde automatische toegangssystemen. Assa Abloy was met 39% al de op een na grootste aandeelhouder in het aan de Franse beurs genoteerde Agta Record, en maakte begin maart bekend nog eens 54% van de uitstaande aandelen van dit fraaie bedrijf te kopen voor €70 per aandeel. Het restant van de aandelen zal via een zogenoemd tender offer ook voor €70 van de beurs in Parijs gehaald worden, waarmee Agta op ruim €900 mln wordt gewaardeerd. Agta liet de afgelopen jaren een stabiele groei zien en behaalt 40% van zijn omzet met service-werkzaamheden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!