Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 7 mrt 2019 11:45

Hoogdividendportefeuille: saai maar volgens plan

0 0 Leestijd ongeveer

De Hoogdividendportefeuille doet het in 2019 naar behoren, met een winst van inmiddels 4,8%. Centraal staat natuurlijk het hoge dividend. Wat dat betreft verloopt allles nog steeds volgens plan.

De laatste weken werd mij veelvuldig gevraagd waarom het rendement van de Hoogdividendportefeuille dit jaar zo ver achterblijft ten opzichte van dat van de reguliere Dividendportefeuille. De Hoogdividendportefeuille plust in 2019 bij de slotkoersen van 4 maart 4,8%, terwijl de Dividendportefeuille het dit jaar een stuk beter doet, met +12%.

Het verschil is niet verrassend gezien de ontwikkelingen in 2019, met vooral sectoren als basismaterialen (chemie), industrials, technologie en cyclische consumentenaandelen die uitblinken. Daartegenover staat een minder sterke performance voor onder meer financials, telecom, nuts, energie en (Europese) healthcare. Dat zijn stuk voor stuk sectoren die worden gekenmerkt door aandelen met een relatief hoog dividend­rendement, vaak meer dan 4%. Juist deze aandelen vormen de basis van de Hoogdividendportefeuille.

Niet te vergelijken

Deze is niet alleen qua samenstelling, maar ook qua doelstelling eigenlijk niet te vergelijken met de gewone Dividendportefeuille, die voor de zeer lange termijn meer investeert in groeiaandelen. Een hoog en betrouwbaar (veilig) dividend als aanvulling op het inkomen staat centraal bij de Hoogdividendportefeuille, en wat dat betreft verloopt alles nog altijd volgens plan.

Voor deze twintig aandelen tellende portefeuille breekt een belangrijke periode aan. Novartis ging op 4 maart ex-dividend en wordt op 7 maart gevolgd door het Franse vastgoedaandeel Klépierre, dat met 6,8% een van de hoogste dividend­rendementen biedt.

  • Rendement 2019: +4,8%
  • Rendement sinds start: +4,3%
Ex-dividend voor veel Europese aandelen
De komende maanden zijn zeer belangrijk voor de Hoogdividendportefeuille, met het gros van de Europese aandelen dat ex-dividend noteert. Na Novartis en Klépierre volgt op 28 maart Randstad (dividendrendement 7,1%), op 18 april BAE Systems (4,7%), op 30 april Bouygues (5,2%), op 2 mei Muenchener Ruck (4,4%), op 6 mei BASF (4,7%), op 9 mei Allianz (4,6%), op 16 mei Shell (6,1%) en op 31 mei NN Group (5,0%).

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!