Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 17 jan 11:45

Defensieve portefeuille: Roche dit jaar het beste aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Het best presterende aandeel over 2019 in de Defensieve portefeuille is het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche. Dit is opvallend, want het bedrijf staat al tijden op de nominatie om te worden verwijderd.

De concurrentie van toekomstige medicijnen op basis van biosimilars (een biosimilar is een biologisch geneesmiddel waarvan het patent is verlopen zodat het goedkoop kan worden nagemaakt) hangt als een molensteen om de nek van Roche heen.

De ceo van Roche, Severin Schwan, verwacht er dat in de loop van 2019 alternatieven op de Amerikaanse markt zullen zijn voor Herceptin en Avastin, twee medicijnen waarmee zijn bedrijf veel succes heeft. Deze ontwikkeling brengt grote financiële risico’s met zich mee. Biosimilars zijn immers stukken goedkoper dan de ‘echte’ medicijnen.

Dat het aandeel ondanks deze risico’s over 2019 toch 5,4% hoger staat, komt naar ons oordeel omdat het bedrijf altijd zeer open geweest is over de risico’s van biosimilars. Daardoor is er meer ruimte voor meevallers dan voor tegenvallers.

Het is wachten tot de jaarcijfers over 2018 voordat wij meer informatie hebben. Wij hebben een stoploss op het aandeel Roche van CHF234. Dit is de gemiddelde koers over de afgelopen 200 dagen. Mocht het aandeel verder stijgen, dan profiteren wij mee. Het verlies blijft hoe dan ook beperkt. De huidige koers is CHF257. Roche zit al in de Defensieve portefeuille sinds de start, in november 2010. Sindsdien heeft het aandeel voor een rendement gezorgd van 156,2%.

Het totaalrendement bedraagt +34,1, het rendement over 2019 +1,2%.

Niet kopen op weerstandsniveau
De S&P500, de belangrijkste index op de wereld, is sinds tweede kerstdag gestegen met 11,4%, tot 2616. De grote vraag is of dit alleen maar een herstelrally is of dat er meer in het vat zit. Het 2600 punten-niveau is vanuit technisch oogpunt belangrijk. Het zijn de bodems van afgelopen februari, april, oktober en november. Hoe meer bodems, hoe belangrijker het niveau. Toen de S&P500 in december door de steun brak, ging het ook meteen echt hard naar beneden. Steun verandert in weerstand. Kopen op de weerstand is niet verstandig. De grootste kans is immers dat de weerstand niet geslecht zal worden. De Defensieve portefeuille zet daarom op deze niveaus niet zijn riante kaspositie in van 55,7%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!