Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 2 jan 2019 11:40

Dividendportefeuille: op de valreep toch nog kleine winst in 2018

0 0 Leestijd ongeveer

Een extreem beursjaar werd uiteindelijk toch nog met winst afgesloten, het achtste jaar op rij. Vergeleken met vrijwel alle toonaangevende indices presteerde de Dividendportefeuille daarmee uitstekend in 2018.

In alle opzichten was 2018 een extreem jaar voor de dividendportefeuille. Er waren grote koersuitslagen voor de individuele aandelen, en met name in de laatste maanden was er een enorme koersdruk die een tussentijdse plus van bijna 10% in sneltreinvaart weer deed wegsmelten. Dankzij een aantal sterke laatste beursdagen was er op de valreep uiteindelijk toch nog een klein plusje. De 36 aandelen tellende Dividendportefeuille won 0,3%. Wel kwam er daarmee helaas een einde aan een mooie reeks. Van 2011 tot en met 2017 was er telkens een totaalrendement van ten minste 10% op jaarbasis.

Zware weging geeft doorslag

Toch ben ik zeer tevreden met het resultaat in 2018. Nagenoeg alle toonaangevende beurzen wereldwijd deden het namelijk een stuk minder. De VS kenden het slechtste jaar sinds 2008 veel toonaangevende Europese indices leden dubbelcijferige verliezen.

Dat de dividendportefeuille er inclusief dividend in 2018 een plusje van 0,3% wist uit te persen is naast een wat sterkere dollar vooral te danken aan een aantal grote uitblinkers met een relatief zware weging. Zo waren er dubbelcijferige koerswinsten voor onder meer Amer Sports, Microsoft, Abbott Laboratories en het pas in februari 2018 gekochte Realty Income. Deze vier aandelen hadden op 31 december een weging van bijna 18%. In totaal was er bovendien winst voor 15 van de 36 posities. Uitblinker Amer Sports (weging 4,2%) compenseerde met +70% na een overnamebod deels de flinke verliezen voor onder meer A.O. Smith, Arkema en Bayer, die met 1,3 tot 2,0% een veel kleinere weging hebben.

Uitblinkende aristocraten
De Dividendportefeuille deed in 2018 uiteindelijk beter dan nagenoeg alle toonaangevende indices. Ook de befaamde Dividend Aristocrats sloten het jaar af met verlies. Inclusief dividend was er een gemiddeld rendement van -3,8% voor de 53 aandelen die minstens 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Van de vijf best presterende Aristocrats vorig jaar, zitten er twee in de Dividendportefeuille. Producent van medische apparatuur Abbott was de op één na best presterende Aristocrat met +26,8%. Sectorgenoot Medtronic deed het ook prima met +13%. Daarnaast was er winst voor Dividendportefeuille-aandelen Ecolab (+8,8%) en Becton Dickinson (+5%). De grootste daler, A.O. Smith (-29,4%), zit ook in de Dividendportefeuille maar heeft wel de kleinste weging met slechts 1,3%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!