Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 29 nov 2018 10:08

Linde verdient voordeel van de twijfel

0 0 Leestijd ongeveer

Het was een uitdaging voor Linde en Praxair om van alle toezichthouders goedkeuring te krijgen voor de fusieplannen. Het in elkaar schuiven van beide bedrijven, wordt een minstens even zware klus.

Samen hebben het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair eind oktober een belangrijke zege geboekt. De partijen kregen van toezichthouder FTC groen licht om samen te gaan. Eerder had de combinatie ook al toestemming gekregen voor de transactie van andere belangrijke toezichthouders. Het is echter te vroeg om de fusie nu al als een succes te bestempelen. Zakenbank Bernstein waarschuwde onlangs zelfs voor de uitdagingen waar de bedrijven nu voor staan. De analisten twijfelen of het lukt om de ondernemingen succesvol in elkaar te schuiven en om de geplande besparingen van $1,1 tot $1,2 mrd te boeken.

Groot schrikbeeld

De vrees voor integratieproblemen komt niet uit de lucht vallen. Grote internationale fusies en overnames leiden regelmatig tot onoverkoombare culturele problemen. In dit opzicht is de combinatie van het Duitse Daimler-Benz met het Amerikaanse Chrysler het grote schrikbeeld. Als gevolg van een felle stammenstrijd splitste dit concern zich nog geen tien jaar na de fusie (1998) alweer op. Hoewel dit gevaar ook bij Linde en Praxair op de loer ligt, verdient de transactie het voordeel van de twijfel. In de eerste plaats zijn de bedrijven zich goed bewust van de risico’s. Na het stranden van een eerste fusiepoging eind 2016 is er veel aandacht besteed aan het vinden van de juiste balans tussen beide partijen. Daar komt bij dat de nieuwe onderneming marktleider wordt, in plaats van een grote partij in een competitieve markt.

Volop financiële ruimte

Voor beleggers is het ten slotte een belangrijk gegeven dat Linde ook een interessante belegging is als de samenvoeging wat minder vlot loopt dan gehoopt. Als dominante speler in een zeer stabiele sector is het aandeel met name interessant door de voorspelbare inkomstenstroom. Die is gegarandeerd door de bescheiden schuldenlast. Als de verhouding tussen ebitda en nettoschuldpositie even hoog wordt opgevoerd als bij Air Liquide, speelt Linde €7 mrd vrij. Aangezien het basisscenario is dat het fusieproduct wel degelijk de besparingen kan opvoeren tot ruim $1 mrd, behoudt het aandeel ondanks het integratierisico de favorietenrol binnen de sector. Daarbij past een houdenadvies.

Linde PraxairAir Liquide
Nettoschuldpositie€13,6 mrd€13,9 mrd
Omzet 2018€28,0 mrd€20,8 mrd
Ebitda 2018€7,5 mrd€5,3 mrd
Air Liquide geeft het goede voorbeeld
Het Franse Air Liquide heeft twee jaar geleden branchegenoot Airgas ingelijfd. Met name dankzij deze aankoop slaagt het bedrijf erin om de kosten snel terug te dringen. Halverwege 2016 stelde de onderneming zich ten doel om de kosten in de periode tot 2020 met €1,2 mrd te verlagen. Met een tussenstand van €577 mln ligt Air Liquide in dit opzicht goed op koers. Het concern gebruikt de hogere free cashflow voor het verlagen van de nettoschuldpositie, die door de overname flink is opgelopen. De naar verhouding hoge schuldenlast en de zeer kleine ruimte om de kosten na 2020 nog verder te verlagen verklaren waarom het aandeel ondanks de goede marktpositie en gestage winstgroei een houden- in plaats van koopadvies verdient.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!