Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 28 nov 2018 10:44

Beurzen vandaag: Kleine plus, KPN, UTC en Danone in spotlights

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: De AEX noteert kort na opening licht hoger op ruim 520 punten. Onder meer KPN, United Technologies en Danone bewegen na bedrijfsnieuws en analistenacties.

NEDERLAND

De AEX laat rond 09:30 een klein plusje van 0,2% zien met het altijd zeer beweeglijke Altice Europe ditmaal als grootste stijger. KPN plust ruim 2% op de aankondiging dat het telecombedrijf zijn winst wil vergroten door de operationele kosten verder te verlagen op middellange termijn en door maximaal €1,1 mrd op jaarbasis te investeren. Philips en DSM zijn de grootste dalers zonder dat daar een specifiek nieuwsbericht aan ten grondslag ligt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Altice Europe +5,2%
 • TomTom +3,0%
 • KPN +2,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Philips -2,0%
 • Air France-KLM -1,6%
 • DSM -1,5%

EUROPA

Ook elders in Europa zijn de koersuitslagen klein in de ochtendhandel, met een plusje van 0,1% voor de Eurostoxx50. De drie grootste stijgers komen allemaal uit Spanje, aangevoerd door Inditex. De grootste verliezer vandaag is Danone dat 2,3% inlevert na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De analisten gaan van ‘houden’ naar ‘verkopen’ met als reden dat het Franse voedingsbedrijf te optimistisch is met zijn outlook. Goldman wijst op verslechterende demografische ontwikkelingen met een dalend geboortecijfer in China, een belangrijke afzetmarkt voor de babyvoeding van Danone.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Inditex +1,5%
 • Amadeus IT Group +1,4%
 • Telefónica +1,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Danone -2,3%
 • Philips -2,0%
 • EssilorLuxottica -1,1%

VERENIGDE STATEN

De Dow sloot gisteren na een volatiele dag 0,4% hoger op bijna 24.749 punten. Grootste stijger was telecombedrijf Verizon met een winst van 2,5%. Het aandeel doet het dit jaar prima met een plus van 15% en noteert nabij de hoogste jaarkoers. In negatieve zin sprong United Technologies eruit. Het aandeel van het industriële conglomeraat, opgenomen in de dividendportefeuille, sloot uiteindelijk 4,1% lager op het nieuws dat het bedrijf zichzelf opsplitst in drie stukken.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Verizon +2,5%
 • Home Depot +2,0%
 • UnitedHealth +1,9%

Grootste dalers Dow Jones:

 • United Technologies -4,1%
 • Nike -0,9%
 • DowDuPont -0,8%

GRAFIEK VAN DE DAG

Industrial United Technologies (UTC) kondigde gisteren aan het bedrijf op te willen splitsen in drie onderdelen die allemaal een eigen beursnotering krijgen. De luchtvaartactiviteiten worden voortgezet onder de huidige naam United Technologies en Otis (Liften en roltrappen) en Carrier (airconditioning) zullen afgesplitst worden en een eigen beursnotering krijgen. Beleggers reageerden niet enthousiast, met een verlies van ruim 6% voor UTC kort na opening op Wall Street. De verwachtingen ten aanzien van de opsplitsing waren volgens analisten te hoog gespannen en bovendien verlaagde UTC zijn cashflow- en wpa-taxaties voor 2018.

AGENDA

Economische groei VS, derde kwartaal
(verwacht: 3,5%; vorig: 4,2%)
Consumentenvertrouwen Duitsland,
december (verwacht: 10,4; vorig: 10,6)
Producentenprijsindex Italië, oktober
(verwacht: 4,6%; vorig: 4,7%)
Detailhandelsverkopen Ierland, oktober
(verwacht: 0,9%; vorig: 1,5%)
Ondernemersvertrouwen Zweden,
november (verwacht: 109,2; vorig: 106,3)
Consumentenvertrouwen Zweden,
november (verwacht: 103,2; vorig: 99,5)

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!