Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 12 sep 2018 16:10

Mooie toekomst voor reumamiddel Galapagos

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Goede onderzoeksresultaten brengen de introductie van reumamiddel Filgotinib weer een stapje dichterbij. De positieve nieuwsstroom kan de beurskoers van Galapagos nog verder opstuwen.

Biotechbedrijf Galapagos publiceerde dinsdagavond gunstige studieresultaten van reumamiddel Filgotinib. De effectiviteit van het medicijn ligt in lijn met eerdere, positieve resultaten. In de studie werden volwassenen met matige tot ernstige reuma behandeld, die onvoldoende op bestaande medicijnen reageren. Patiënten die het middel kregen toegediend, hadden per saldo duidelijk minder last van gewrichtspijn dan de placebogroep.

Na 24 weken waren de klachten van 72% van zij die 100 mg Filgotinib gebruikten, in meer of mindere mate afgenomen. Voor de placebogroep was dit 42%. Bij patiënten die een versie gebruikten van 200 mg, was dat zelfs 100%. De uitkomsten bevestigen zo de hoge effectiviteit van het middel en nemen bovendien de vrees voor ernstige bijwerkingen weg. Er waren geen ernstige klachten, en het aantal nadelige bijwerkingen lag ongeveer even hoog in de medicijn- als in de placebogroep.

Vrij baan voor Filgotinib

Dankzij de goede onderzoeksresultaten lijkt de weg vrij naar een Fase 4-studie. Dat is de laatste horde die genomen moet worden voordat een medicijn op de markt mag komen. Bovendien voedt het nieuws optimisme over lopende onderzoeken met het middel tegen andere aandoeningen, zoals de Ziekte van Crohn en verschillende ontstekingsziektes. In het meest gunstige scenario kunnen de inkomsten van het middel op termijn oplopen tot meer dan $5 mrd. Met onderzoekspartner Gilead Sciences is afgesproken dan Galapagos daarvan 20 tot 30% ontvangt. Bovendien kan de onderneming het middel zelf in verschillende Europese landen op de markt brengen.

Positieve nieuwsstroom

De beurskoers veerde woensdagmorgen met 18% op tot een recordniveau van bijna €105. Het gaat nog enkele jaren duren voordat Galapagos uit de rode cijfers komt, maar dankzij een zeer goed gevulde kas (€1,1 mrd) gaat alle aandacht voorlopig uit naar het ontwikkelingsnieuws in plaats van de financiële positie. De komende kwartalen komen de resultaten van andere onderzoeken naar buiten, zodat de positieve nieuwsstroom naar verwachting onverminderd sterk blijft. De koopaanbeveling voor Galapagos wordt dan ook met kracht herhaald.

Verbetering reumaklachtenNa 12 wekenNa 24 weken
placebo35,7%41,6%
Filgotinib 100mg67,9%72,2%
Filgotinib 200mg88,9%100,0%
Kiadis steelt de show
Hoewel Galapagos aandacht trekt met positieve onderzoeksresultaten, steeds Kiadis Pharma de show op het Beursplein. Het aandeel is binnen een week met bijna 50% omhoog geschoten. De oorzaak van de koersspurt is een positief analistenrapport van KBC. De Belgische zakenbank verwacht dat de onderneming op het punt staat om een doorbraak te maken met het belangrijkste middel ATIR101. Deze therapie maakt het mogelijk om stamceltransplantaties uit te voeren bij patiënten voor wie geen goede donor beschikbaar is. De verhoging van het koersdoel van €12,50 naar €20,50 door KBC prikkelt gezien de koersrally duidelijk de fantasie van beleggers. Kiadis heeft goede vooruitzichten, maar voorlopig is er geen aanleiding om het houdadvies aan te passen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!