Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 23 aug 2018 13:57

Sterk onderliggend winstherstel bij BAM

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks het verlies op de zeesluis in IJmuiden behaalde BAM een fors hogere winst over het eerste halfjaar. Wij krijgen meer vertrouwen in de margedoelstelling.

De omzet van BAM steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 4% naar €3,24 mrd, voornamelijk dankzij een sterke groei bij de infrastructuurdivisie. De winst voor belasting exclusief herstructureringskosten, afboekingen en eenmalige pensioenkosten kwam uit op €57,8 mln. Dat is een sterke toename van 40,6% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar en vertaalde zich in een margestijging van 1,3% naar 1,8%. Zoals al eerder bekendgemaakt door BAM bracht de bouw van de zeesluis in IJmuiden een extra verlies met zich mee van circa €30 mln. Onderaan de streep verbeterde de nettowinst van €31,3 mln naar €44,3 mln. Daarmee overtrof BAM de gemiddelde analistenverwachting van €34,5 mln. BAM geeft wel aan dat het profiteerde van enkele claimafwikkelingen, maar kwantificeert dit niet. De traditionele kasuitstroom in het eerste halfjaar verslechterde aanzienlijk naar €227 mln, hoofdzakelijk als gevolg van het verlies op de zeesluis en minder desinvesteringen van commercieel vastgoed. Met een netto kaspositie van €88 mln blijft de balans evenwel solide.

Gunstige markten

Positief is dat het bouwconcern niet met nieuwe negatieve verrassingen op de proppen kwam. De bouw van de zeesluis is het laatste hoofdpijndossier en lijkt nu volgens planning te verlopen. Zonder het verlies op de zeesluis kwam de winstmarge voor belastingen uit op 2,7%. Dat is ruim binnen de voor 2020 ten doel gestelde 2% tot 4%. Wij krijgen er dan ook meer vertrouwen in dat BAM het midden van deze bandbreedte zal weten te halen.

Volgens BAM zijn de omstandigheden in de meeste markten gunstig, hoewel de krapte in de toeleveringsketen een uitdaging blijft. De verwachting voor geheel het jaar van een winstmarge voor belasting van circa 2% werd bevestigd.

Het bouwconcern deed goede zaken in het buitenland. Drijvende kracht achter de sterke winstontwikkeling was echter de woningbouw in Nederland, met een verkoopstijging van 19% tot 1.365 woningen. Door het gebrek aan nieuwbouwlocaties zakte het orderboek helaas terug. Dankzij onder meer goede orderontvangsten in het Verenigd Koninkrijk bleef het orderboek voor de divisie Bouw en Vastgoedontwikkeling per saldo wel stabiel. Maar met het tekort aan bouwlocaties in Nederland valt een belangrijke winstmotor de komende tijd weer weg. Hier tegenover staan kansen op de internationale projectenmarkten en de inframarkten in Duitsland en België. In Nederland blijft de markt voor regionale en grote infraprojecten uitdagend, maar trekt de vraag op de utiliteitsmarkt aan.

Advies

In reactie op de cijfers steeg de koers met ruim 6%. Wij denken dat het aandeel een verdere inhaalslag kan maken. Over de afgelopen twaalf maanden staat de koers nog altijd een kwart lager door de achterblijvende winstmarge en de zeperd in IJmuiden. Zoals het er nu naar uitziet heeft BAM dit probleemproject onder controle. Bovendien zet het bedrijf onderliggend wel degelijk stappen richting een hogere winstmarge. In de komende jaren moet onder de huidige gunstige marktomstandigheden een margestijging naar circa 3% haalbaar zijn. Het opwaartse winstpotentieel is bij de huidige k/w van circa 9 niet in de koers verdisconteerd. Wij verhogen daarom ons houdadvies naar ‘kopen’.

*de auteur heeft een positie in BAM.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!