Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Stephen Hendriks, 22 aug 17:15

Adyen houdt groeitempo vol

0 0 Leestijd ongeveer

De enorme groei van Adyen zette ook in de eerste helft van dit jaar door. Aan die groei komt voorlopig geen einde maar beleggers betalen er wel een hoge prijs voor.

Het afhandelen van betalingen voor bedrijven is een snelgroeiende en lucratieve activiteit. Dat bewezen de halfjaarcijfers van Adyen. De omzet groeide met liefst 67,3% tot €156,4 mln. Het transactievolume, dat Adyen begeleidt en waarover het fees verdient, steeg in de eerste helft van dit jaar met 43% tot €70 mrd. Dit zijn transacties die Adyen afhandelt voor grote klanten zoals het onlineveilinghuis Ebay. Dit ‘Enterprise-segment’ is de traditionele klantengroep van Adyen. Maar het Nederlandse concern breidt zijn klantenbestand en diensten uit naar andere segmenten. Zo richt Adyen zich ook op het betalingsverkeer in bijvoorbeeld winkelketens, de zogeheten ‘point-of-sale’-betalingen. Recent is bijvoorbeeld de keten Dunkin’ Donuts klant van Adyen geworden. Het afgehandelde transactievolume in het point-of-sale-segment groeide snel (120%) in de eerste helft van dit jaar. Wel ligt het transactievolume in dit segment met €6,6 mrd nog duidelijk lager dan dat van het Enterprise-segment.

Koersstijging

De cijfers werden met een koersstijging van 4,5% ontvangen. Dat was op zich wel begrijpelijk. Want niet alleen de omzet groeide snel, de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van immateriële activa, de ebitda, steeg met ruim 83% tot €70,3 mln. De ebitda-marge nam in vergelijking tot de eerste helft van 2017 toe van 41,1 tot 44,9%. In deze beide winstmaatstaven zitten ook de kosten van de beursgang. Dat maakt de winstsprong nog indrukwekkender. De nettowinst van €48,2 mln vertaalde zich in een ‘verwaterde’ winst per aandeel van €1,58. De verwatering trad op omdat het aantal uitstaande aandelen dit jaar met ruim 1 miljoen steeg als gevolg van verzilvering van aandelenopties.

Doelstelling

Adyen herhaalde de doelstelling de omzet dit jaar met minimaal 40% te laten stijgen. Dat doel wordt ongetwijfeld gehaald. Ook onze taxatie van de winst per aandeel van €3,25 zal geen probleem zijn. Die zou ook zo maar ergens tussen de €3,50-4,00 uit kunnen komen. Bij een koers van €572 resulteert dan nog wel een waardering van 143-163 voor het lopende jaar. De snelle groei komt tegen een flinke prijs zodat we bij ons houdadvies blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles