Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 24 jul 2018 12:50

Column: de beste belegger

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaan Michael Steinhardt was tussen 1967 en 1995 de fondsbeheerder van Steinhardt Partners. Zijn trackrecord is fenomenaal. De beste belegger.

Had u hem aan de start $1 gegeven, dan had u in 1995 $462 in handen gehad. De S&P500 kwam, met dezelfde inleg, niet verder dan $19. Steinhardt rendement komt netto neer op ruim 30% per jaar, inclusief 1% jaarlijkse beheerkosten en 20% van de jaarlijkse winsten.

In de geschiedenisboeken

Mijn favoriete verhaal over Steinhardts extreem hoge rendementen speelt in 1981. Hij kocht toen Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar. Steinhardt zag in het weekend van zaterdag 6 oktober 1979 dat de net aangetreden Fed-voorzitter Paul Volcker de Effective Federal Funds Rate verhoogde van 11,43 naar 13,77%. De nieuwe voorzitter was erop gebrand om iets aan de stijgende inflatie te doen. Het weekend ging uiteindelijk de geschiedenisboeken is omdat het de overgang markeerde van tientallen jaren van stijgende rentes naar tientallen jaren van dalende rentes.

Perfecte gelegenheid

De wereld dacht in 1981 nog eventjes dat het Volcker niet zou lukken om de inflatie te breken. De rente op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties bereikte met 17% een nieuw hoogterecord. Het gaf Steinhardt de perfecte gelegenheid om een positie te openen die profiteerde van een dalende rente. Hij was zó zeker van zijn zaak, dat hij er met een hefboom van 20 in ging. Voor elke dollar eigen geld leende hij er 19 bij van Goldman Sachs.

Het investeringsfonds van adviesbureau McKinsey dacht zó zeker te weten dat de rente verder ging stijgen, dat het zijn geld per direct weghaalde bij Steinhardts fonds. Zelfs deze slimste jongetjes van de klas dachten dat de stijgende inflatie staatsobligaties kapot zou maken. Maar in twee maanden tijd belandde de Amerikaanse tweejaarsrente op 12%. Steinhardt stond vervolgens over 1981 ruim 100% in de plus.

In 1995 vond hij het mooi geweest. Hij zei: ‘Ik denk dat er deugdzamere dingen in het leven zijn dan rijke mensen nog rijker te maken.’ Was hij doorgegaan, dan zou hij nu zonder twijfel in één adem worden genoemd met Warren Buffett en George Soros. Toch heeft hij het zeker niet slecht gedaan, met een vermogen dat volgens Forbes wordt geschat op $1,1 mrd. Meer dan de helft van dit vermogen heeft Steinhardt ondergebracht in kunst. Hij is daarnaast één van de belangrijkste aandeelhouders in ETF-aanbieder WisdomTree (8%). 95% van zijn liquide middelen zitten in korte-termijnobligaties van de Amerikaanse overheid, en een procent of 5 in aandelen. Wilt u meer weten over deze fantastische man, dan kan ik het autobiografische boek No Bull: My Life In and Out of Markets aanraden.