Updates

Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 10 jul 2018 10:00

Schrijf Goldman Sachs niet af

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van Goldman Sachs staat onder druk door zorgen over een afzwakkend economisch momentum en door de weinig overtuigende uitkomst van een recente stresstest. Die zaken overschaduwen diverse positieve ontwikkelingen.

Meestal is het een goed signaal voor Goldman Sachs als de koersuitslagen in de financiële markten wat groter worden. Hierdoor ontstaan er meer kansen voor de handelsactiviteiten dan in een vlakke beurs, terwijl ook de orderstroom van beleggingsklanten groeit. In het koersverloop van de zakenbank is daar echter niets van terug te zien. Sinds begin maart is de beurskoers met bijna 20% gedaald.

Die terugval wordt voornamelijk veroorzaakt door andere zaken dan het klimaat op de financiële markten. De recente koersdruk is bijvoorbeeld te wijten aan de stresstest waarbij de Federal Reserve 35 banken langs de meetlat legde. Hierbij wordt de impact berekend die een forse recessie op de kapitaalbuffers heeft. In het scenario zou de werkloosheid omhoog schieten naar 10%, terwijl beurskoersen flink dalen en het aantal wanbetalers toeneemt. Goldman Sachs slaagde voor deze proef met de hakken over de sloot.

Soepele toezichthouder

Een week na publicatie van de uitslag berichtte zakenkrant The Wall Street Journal dat de bank dreigde te zakken voor de test. Dat zou flink wat negatieve publiciteit opleveren, en het zou bovendien betekenen dat de dividenduitkering moet worden teruggeschroefd. Dat alles werd echter voorkomen doordat toezichthouders de bank een kans boden om onder bepaalde voorwaarden toch te slagen voor de stresstest. Goldman Sachs heeft hiervoor onder meer moeten toezeggen om de dividenduitkering voorlopig te bevriezen. Ook branchegenoot Morgan Stanley kreeg deze optie voorgelegd.

De soepele opstelling van de toezichthouder staat in groot contrast met het beleid van de afgelopen jaren. In 2014 kreeg de beurskoers van Citigroup bijvoorbeeld nog een flinke tik toen de bank onverwacht zakte voor een stresstest. De koerswijziging wordt deels ingegeven door het beleid van president Trump, die de regeldruk op de financiële sector wil verminderen. Een andere factor speelt echter ook een belangrijke rol.

Belastingmaatregel

Net als andere banken, is ook Goldman Sachs met relatief lage kapitaalbuffers 2018 ingegaan. Dat is een gevolg van de belastingverlaging die Trump eind vorig jaar doorvoerde. Hierdoor heeft de zakenbank flink moeten afschrijven op de waarde van onder andere compensabele verliezen. Die afschrijving speelde de hoofdrol bij een daling van de CET1-ratio van 14,5% eind 2016 naar 12,1% een jaar later.

Het eenmalige karakter van deze daling speelde waarschijnlijk ook een rol bij de soepele opstelling van de Federal Reserve. Op de lange termijn plukt Goldman Sachs bovendien juist de vruchten van de aanpassing. Door de lagere belastingdruk zal het nettoresultaat op jaarbasis $500 mln tot $1 mrd hoger liggen dan voor de belastingzet van Trump. Daarnaast speelt de vrees voor afzwakkende economische groei ook een belangrijke rol bij het teleurstellende koersverloop.

Goed marktklimaat

Voorlopig plukt de bank nog volop de vruchten van het gunstige beurs- en economisch klimaat. De afdelingen die handelen in aandelen en vastrentende waarden, dragen elk circa 20% bij aan de concernomzet. In het eerstgenoemde segment schoten de inkomsten in het eerste kwartaal met 38% omhoog naar $2,3 mrd. De omzet van de obligatiehandel veerde met 23% op naar $2,1 mrd.

De oplopende inkomsten zijn voornamelijk te danken aan het meer beweeglijke koersverloop op de beurzen, na een uitzonderlijk rustig 2017. Bij Investment Banking steeg de omzet met 18% naar $1,8 mrd. Deze divisie adviseert bedrijven bij overnames, fusies en aandelen- en obligatieplaatsingen. De vraag naar deze diensten wordt sterk bepaald door de mate van vertrouwen die het bedrijfsleven in de toekomst heeft. Goldman Sachs zal op 17 juli waarschijnlijk opnieuw goede kwartaalcijfers publiceren. Een escalatie van de handelsoorlog kan er echter wel voor zorgen dat bedrijven voorzichtiger worden met grote transacties.

Fintech

Op korte termijn bewegen de resultaten mee op het economisch tij, maar de bank positioneert zich momenteel handig voor de lange termijn. Goldman Sachs loopt voorop wat betreft de inzet van technologie om processen sneller en efficiënter te laten verlopen. Technologiespecialisten vormen inmiddels 27% van het personeelsbestand. Via automatisering is het aantal aandelenhandelaren in Londen gekrompen van circa 500 twintig jaar geleden tot slechts drie nu.

Het concern zet nieuwe technologie slim in bij het aanboren van nieuwe markten. Onder de merknaam Marcus richt de onderneming zich op het consumentensegment. Het totale bedrag op (spaar)rekeningen bij deze afdeling is binnen twee jaar verdubbeld tot ruim $17 mrd. Behalve aan groei op eigen kracht is dat ook te danken aan bijna 40 fintech-overnames. Inmiddels verschuift de focus naar andere vormen van consumentendienstverlening. Voorbeelden daarvan zijn het verstrekken van kleine leningen en apps die een beter inzicht geven in de persoonlijke financiën.

Conclusie

Dankzij de gunstige marktomstandigheden is de gemiddelde analistenverwachting voor de winst per aandeel in het lopende jaar, tijdens de afgelopen drie maanden gestegen van $21,78 naar $23,16. Dat brengt de k/w op 9,5, oftewel het laagste niveau in bijna vijf jaar. De zeer lage waardering wijst erop dat beleggers momenteel vooral oog hebben voor de negatieve aspecten rond het aandeel, zoals de recente stresstest en de mogelijke economische verzwakking die kan volgen op een verdere escalatie van de handelsoorlog. Voor beleggers met een langere horizon is hierdoor een mooi instapmoment ontstaan. De wijze waarop Goldman Sachs technologie omarmt om ingang te vinden in nieuwe markten en de lage waardering, wegen zwaarder dan het risico van een omslag in het beurssentiment en/of het economisch klimaat, en het vooruitzicht van een dividend (1,5% rendement) dat tijdelijk niet stijgt. Het aandeel verdient een koopadvies.

In $ mrd 2018 2017
Omzet 35,3 32,1
Ebitda 14,0 12,3
Nettowinst 9,0 3,7

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ