Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 25 jun 2018 16:05

Oranjewoud geeft beleggers weinig houvast

0 0 Leestijd ongeveer

De resultaten van Oranjewoud zaten vorig jaar flink in de lift en er is geloof in de nieuwe gefocuste strategie. 2018 werd evenwel gestart met een onverwacht groot verlies.

Oranjewoud is de holding van bouwbedrijven Strukton en Antea. Het fonds valt echter onder de veilinghandel. Vanwege het feit dat Sanderink Investments vrijwel alle stukken bezit, is de handel in de stukken bovendien uiterst dun. Particuliere beleggers hebben dan ook niet veel te zoeken bij het aandeel.

Met een portfolio aan nationale en internationale bedrijven is Oranjewoud actief in de civiele infra, railsystemen, gebouwen, milieu, ruimtelijke ordening en recreatie. Het jaar 2017 verliep goed. Op een licht hogere omzet van €2,38 mrd steeg het ebitda-resultaat van €71,4 mln naar €96,9 mln. Met name Strukton Rail scoorde goed. Het railbedrijf zoekt aansluiting bij wereldwijde ontwikkelingen als urbanisatie, die onder andere de behoefte aan metro’s en lightrailverbindingen versnelt. Door een flink lagere belastingdruk en financieringskosten steeg de winst per aandeel zelfs van €0,19 naar €0,61.

Strategiewijziging bij Oranjewoud

Oranjewoud verwacht dit jaar de vruchten te plukken van een strategiewijziging. Hierbij probeert het bedrijf zich nog meer te onderscheiden in de markt, en investeert het in technologie en specialistische producten. Ook wordt meer aandacht geschonken aan het risicoprofiel van projecten en de synergie binnen en tussen segmenten. Daar past een hogere solvabiliteit bij; deze nam dan ook toe van 16,8 naar 21,7%. Het doel ligt op 25%. Bij de jaarcijfers toonde Oranjewoud vertrouwen in de toekomst. Een concrete winstprognose werd echter niet gegeven.

Ondanks al het optimisme is het eerste kwartaal niet erg goed verlopen. Op een fractioneel hogere omzet halveerde het operationeel resultaat (ebitda) bijna. Onder aan de streep zakte het resultaat van een ton in de plus naar een verlies van €3,4 mln. Ook Strukton Rail zag het resultaat dalen. Dat kwam door minder werk in Nederland als gevolg van matig weer. Pluspunt is wel dat het orderboek van Oranjewoud als geheel met 4 ton steeg tot €3,5 mrd. De eerste jaarhelft, en dan vooral het eerste kwartaal, is traditioneel zwak voor het concern. Beleggers hebben dan ook nog weinig houvast. Eigenlijk hoort Oranjewoud gewoon niet op de beurs thuis, met een aandeelhouder die vrijwel het gehele bedrijf bezit. Wij blijven bij ons eerdere advies: ‘verkopen’.

Kerncijfers
In € mln 2017 2016 2015
Omzet 2385 2316 2305
Ebitda 96,9 71,4 88,7
Nettowinst 40,1 13,9 19,2

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!