Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 5 apr 10:00

Heeft de bitcoin voorspellende waarde?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden

De afgelopen maanden werd geregeld mijn mening gevraagd over de bitcoin, zeker toen de digitale munt record na record brak. Momenteel zitten cryptovaluta’s echter in een moeilijke periode. Uit data van CoinMarketCap blijkt dat bitcoin en ethereum het slechtste kwartaal ooit achter de rug hebben.

Volgens Jeffrey Gundlach van DoubleLine Capital zouden beleggers goed moeten letten op de koers van de bitcoin. Hij stelde recent tegenover persbureau Reuters dat de cryptomunt een beursindicator is en dat de S&P500 de koersbewegingen van de bitcoin volgt. Gundlach denkt dat het hoogtepunt van de bitcoin achter ons ligt, wat bij mij de vraag oproept of de beurzen binnenkort ook hun top bereiken.

Gundlach is kritisch over de bitcoin en zelf bezit ik geen digitale valuta. Daar houd ik me verre van. De achterliggende blockchain-techniek vind ik interessanter. Dit is een soort grootboek waarin transacties of andere informatie gedetailleerd wordt bijgehouden. In plaats van één partij kunnen vele partijen de data in het grootboek inzien, controleren en nieuwe data toevoegen, waarna deze weer door andere partijen kan worden gecontroleerd. Dit biedt volgens de analisten van Schroders een aantal voordelen. Allereerst worden transacties sneller verwerkt, zijn deze beter beveiligd en gecontroleerd terwijl de kosten lager liggen. Schroders verwacht dat blockchain tot een revolutie zal leiden bij banken en brokers. Zij moeten de nieuwe technologie omarmen om te kunnen blijven concurreren.

Maar ook in andere sectoren kan blockchain een grote rol spelen. Zo wijzen de analisten van RBC Capital Markets op de recente privacyproblemen bij Facebook. De analisten stellen dat dankzij blockchain in de nabije toekomst privéplaatjes niet langer via Facebook hoeven te worden gedeeld. In plaats daarvan deel je de foto met bepaalde mensen en kun je zelf volgen waar de foto nog meer wordt gedeeld. RBC waarschuwt echter dat blockchain vooralsnog niet kan voorkomen dat je data worden misbruikt. Ondanks de recente koersdalingen voor de bitcoin en andere digitale munten voorspelt RBC dat cryptovaluta’s en de onderliggende blockchain-technologie in de komende vijftien jaar kunnen stijgen tot een marktwaarde van $10 bln.

Ik ga de bitcoinkoers de komende tijd eens wat nauwlettender in de gaten houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Probeer nu