Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 21 feb 2018 16:58

ASR kiest voor gedegen en gestaag

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

ASR heeft evenals de grotere branchegenoten een uitstekend 2017 achter de rug. In het vierde kwartaal lag het operationeel resultaat van €179 mln net iets hoger dan een jaar eerder. Over heel 2017 steeg dit resultaat echter met 17% naar €729 mln. De nettowinst klom met 37% naar €906 mln. Behalve aan de operationele verbetering was die winstsprong ook te danken aan hogere beleggingsresultaten. De verzekeraar had, net als Aegon en NN Group, in zo goed als elk opzicht de wind mee.

Focus op Nederland

Behalve de wat kleinere omvang, verschilt ASR ook van deze bedrijven doordat de verzekeraar zich volledig op de Nederlandse markt richt. Daar zal de komende jaren geen verandering in komen. Verschillen in regelgeving maken het lastig om op eigen kracht de grens over te steken en het management is terughoudend met grote overnames. In plaats daarvan kiest ASR ervoor om de positie op de thuismarkt via kleine tot middelgrote aankopen uit te bouwen. Het concern geeft zichzelf daarbij meer manoeuvreerruimte dan bijvoorbeeld Aegon, dat zich erop heeft vastgelegd om €2,1 mrd aan de aandeelhouders terug te geven.

Flexibele aanpak

De meer flexibele aanpak van ASR gaat overigens niet ten koste van de inkomsten van beleggers. Het dividend wordt met 28% verhoogd naar €1,63 per aandeel. Met ingang van 2018 voert het concern een interimdividend in van 40% van het totale dividend van het voorgaande jaar. ASR heeft voldoende ruimte voor het ruimere uitkeringsbeleid. De Solvency-II ratio van 203% is de hoogste binnen de sector. Daarbij kan bovendien worden aangetekend dat ASR voor een meer conservatieve berekening kiest dan sectorgenoten, die deels gebruik maken van een eigen model.

Aantrekkelijke punten

Het mooie dividend en de solide strategie zijn met afstand de meest aantrekkelijke punten van het aandeel. De sterke afhankelijkheid van de zeer volwassen Nederlandse levensverzekeringsmarkt (87% operationele winst) maakt het wel heel lastig om de inkomsten structureel in een aansprekend tempo op te voeren. Ook van de schademarkt mogen beleggers op korte termijn niet veel verwachten.

Omdat er relatief weinig schadeclaims uitgekeerd hoefden te worden (combined ratio van 95,1%), schoot de operationele winst met 27% omhoog. Mede door de voorjaarsstorm van 18 januari wordt het lastig om de goede prestatie te evenaren. Het dividendrendement van 4,6% en het vooruitzicht van een bescheiden maar gestage groei via overnames geven de doorslag. Ondanks het uitdagende operationele klimaat herhalen we het koopadvies voor ASR.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!