Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 10 feb 2018 16:55

Markten blijven volgens UBS kwetsbaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De VIX boekte afgelopen week de grootste eendaagse beweging in zijn geschiedenis. De volatiliteitsindex steeg twintig punten tot 37%. Op basis van historische data stelt UBS dat de VIX niet zo sterk had hoeven stijgen.

De achterliggende reden is dat volatileit-ETP’s (Exchange-Traded Products), die lijken op ETF’s, de afgelopen jaren populair zijn geworden. Deze ETP’s gaan short op volatiliteit via de VIX-futuresmarkt, hopende op een volatiliteitsrisicopremie. Doordat prijzen stegen waren de ETP’s genoodzaakt om hun shorts terug te kopen, waardoor zij grote verliezen leden. Dit leidde tot een piek in de volatiliteit en een daling van de populariteit van short-volatiliteit-ETP’s. Veel van deze ETP’s zijn inmiddels bijna bankroet, waardoor de VIX weer gedeeltelijk naar normale niveaus moet kunnen terugkeren.

Opwaartse druk

UBS stelt dat de correlatie tussen aandelen de afgelopen periode zeer laag was. Dit betekent dat aandelen volatiel waren, maar hun bewegingen elkaar compenseerden en dit de indexvolatiliteit drukte. Verwacht wordt dat de aandelencorrelatie zal stijgen en daardoor ook de indexvolatiliteit. Dit kan resulteren in opwaartse druk voor de VIX.

Momenteel prijst de VIX voor de komende maand het equivalent in van een dagelijkse stijging of daling van 2% voor Amerikaanse aandelen. UBS stelt dat de markten de kans op 26% schatten dat er in de komende twee weken een volgende verkoopgolf van meer dan 5% zal plaatsvinden.

Volgens UBS waren institutionele beleggers onvoldoende voorbereid op de recente verkoopgolf en zijn zij nog altijd niet goed gehedged. Dit kan leiden tot een versnelling van de verkoopgolf en zorgt ervoor dat de markten kwetsbaar blijven voor een terugval.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!