Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 8 feb 2018 10:09

Analisten vinden beurscorrectie gezond

0 0 Leestijd ongeveer

‘Koersdreun’, ‘bloedbad’, ‘stevige winterdip’ en ‘beurzen kicken af van jarenlange doping’. Zomaar een aantal koppen over de wereldwijd sterke koersdalingen in de afgelopen dagen.

De S&P500 daalde maandag met 4,1%, de grootste daling sinds augustus 2011. Nieuwskoppen kunnen het beleggerssentiment beïnvloeden, maar uit onderzoek van Robert Shiller blijkt dat beleggers vooral kijken naar anderen. De Amerikaanse econoom onderzocht de redenen achter de aandelencrash van 1987. Op basis van bijna duizend respondenten stelt Shiller dat geen enkel nieuwsbericht of gerucht invloed had op het beleggersgedrag. Beleggers besloten hun aandelen te verkopen omdat zij dat anderen ook zagen doen.

M&G stelt dat vaak na zeer snelle stijgingen een even zo snelle ommekeer kan plaatsvinden zonder een voor de hand liggende katalysator. Vanuit fundamenteel perspectief is er weinig veranderd. Stijgende lonen in de VS zouden uiteindelijk de Amerikaanse bedrijfswinsten en economie vooruit kunnen helpen. Analisten van Aberdeen Standard Investments zijn het hiermee eens en stellen dat het slechts een kwestie van tijd was voordat een correctie zou plaatsvinden. Het was namelijk veel te lang doodstil op de financiële markten. Volgens Aberdeen werden de winstnemingen gedreven door de huidige waarderingen en zorgen over een stijging van de inflatie wereldwijd. Nu deze waarderingen zijn teruggelopen, lijken aandelen in de ogen van diverse analisten koopwaardig.

Schroders wijst erop dat na grote eendaagse koersdalingen voor de S&P500 in het verleden vaak een sterk herstel volgde. Kijk maar naar de tien grootste dalingen bij de S&P500 over de afgelopen dertig jaar. Gemiddeld genomen realiseerde de index in de vijf jaar na elke daling een rendement van 13,6%. De grootste eendaagse daling voor de S&P500 was op 15 oktober 2008 en bedroeg 9%. In de twaalf maanden daarna realiseerde de index een totaalrendement van 24%. Het gemiddelde rendement in de vijf jaar daarna bedroeg 15,9%. Fidelity stelt dat de recente correctie het gezondste teken voor de markten is dat we in tijden hebben gezien. Diverse sectoren vertonen weliswaar tekenen van zwakte, maar onvoldoende om er doorheen te zakken. Fidelity adviseert daarom te kijken naar aandelen die zijn achtergebleven bij de markt. En aandelen te vermijden die dividendrendementen bieden zonder dat daar een sterke vrije kasstroom en solide de balans tegenover staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!