Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 7 feb 2018 13:00

Wat zijn de voor- en nadelen van een closed-end beleggingsfonds?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De meeste beleggingsfondsen hebben een open-end-structuur. Dat wil zeggen dat het fonds de verplichting heeft om doorlopend eigen aandelen in te kopen of uit te geven, afhankelijk van de vraag en het aanbod van beleggers. De koers zal altijd rond de intrinsieke waarde noteren.

Op slot

Een open-end-structuur is geschikt voor fondsen met liquide beleggingen. Wanneer de onderliggende beleggingen niet goed verhandelbaar zijn, kan een open-end-fonds moeilijk aan zijn inkoopverplichting voldoen. Dit zagen we bijvoorbeeld bij een aantal Britse open-end-vastgoedfondsen in 2016. Die gingen na het Brexitbesluit op slot, nadat beleggers massaal hadden geprobeerd om uit  te stappen.

Voor vastgoed of andere lastig te verhandelen beleggingen is een closed-end-structuur daarom veel beter. Het aantal uitstaande aandelen staat hier in beginsel vast en kan alleen via een emissie worden vergroot. Maar dat betekent ook dat de koers significant kan afwijken van de intrinsieke waarde, wat nadelig kan uitpakken voor beleggers die op een slecht moment hun positie willen liquideren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!