Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 6 feb 2018 16:19

Column: lezen dit boek!

0 0 Leestijd ongeveer

Wat een fascinerend boek is Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man’s Fight for Justice. Het boek is geschreven door Bill Browder, die opgroeide in een Amerikaanse communistische familie. Zo was zijn opa leider van de Amerikaanse communistische partij tussen 1932 en 1945. In 1989, het jaar dat de Berlijnse Muur viel, studeerde Browder af aan de Stanford Business School.

Browder ontpopte zich als rebel die als doel had de grootste kapitalist in Oost-Europa te worden. Hij belandde aan het begin van de jaren negentig in Rusland, tijdens de privatisering van de Russische staatsbedrijven. President Boris Jeltsin wilde van elke Russische burger een kapitalist maken. Hij wilde daarom de staatsbedrijven overdragen aan de burgers. Dit deed Jeltsin met tickets, waarmee Russen een aandeel konden kopen in een bedrijf. Om dit te bewerkstelligen organiseerden bedrijven veilingen. Wanneer er één persoon kwam opdagen, dan ging het bedrijf naar één persoon. Kwamen er duizend mensen opdagen, dan kreeg iedereen één duizendste van het bedrijf.

De oligarchen deden er alles aan om ervoor te zorgen dat bij de interessante bedrijven bijna niemand kwam opdagen. Een groot gedeelte van de Russische bevolking interesseerde zich niet voor de tickets en verkocht ze. Bill Browder kocht de tickets op en bouwde zo voor een enorme korting belangen op in Russische bedrijven. Toen de aandelenkoersen de jaren daarna begonnen te stijgen, had hij meer dan $1 mrd onder beheer. Hiermee was hij de grootste buitenlandse investeerder in Rusland.

Vervolgens verloor hij door de Russische crisis in 1998 in korte tijd meer dan 90% van zijn fonds. Hij  weigerde te vertrekken en wilde het geld terugverdienen. Oligarchen begonnen op dat moment de bedrijven te plunderen en Browder veranderde van grootste buitenlandse belegger in de grootste activist in Rusland. Oligarchen durfden hem niet uit de weg te ruimen omdat zij dachten dat hij een vooruitgeschoven man was van president Poetin. Zij waren uit op Poetins geld en macht.

In 2004 veranderde alles. Poetin rekende af met de oligarchen door een van hun machtigste vertegenwoordigers tijdens een rechtszitting in een kooi neer te zetten. Geschrokken vroegen de oligarchen aan Poetin niet eenzelfde lot te hoeven ondergaan. De president vroeg in ruil 50% van hun business en werd zo in 2004 de rijkste man van de wereld. Browder werd vervolgens Rusland uitgezet. Ondertussen had hij wel $4,5 mrd onder beheer. Wat er vervolgens gebeurde is waanzin. Lezen dit boek!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.