Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Harriët Verbeek, 3 feb 2018 09:00

Belegger van de week: Matthew Pyatt

0 0 Leestijd ongeveer

Matthew Pyatt (39) begon eind vorig jaar met beleggen in cryptovaluta’s. Zijn inleg verdubbelde binnen enkele weken zijn inleg. Nu gebruikt hij alleen zijn winst om verder te beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Blockchain-technologie en cryptomunten maken deel uit van een nieuwe wereld. Natuurlijk is er op dit moment een enorme bubbel rond deze ontwikkelingen, maar ik dacht dat er een kans in zou zitten voor een hoog rendement in korte tijd. Ik hikte er al twee jaar tegenaan of ik zou instappen of niet. Uit puur opportunistische redenen ben ik eind vorig jaar begonnen met drie munten: Litecoin, Ethereum en Bitcoin. Mijn vrouw was bang dat wij onze inleg kwijt zouden raken. Ik ben daarom met een relatief beperkt bedrag begonnen, zodat er geen man overboord zou zijn bij verlies.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Eind vorig jaar ging het heel goed met de cryptovaluta’s, de laatste weken van 2017 waren een hype. Binnen een paar weken had ik mijn inleg verdubbeld. Op 6 januari heb ik de helft van mijn portefeuille verkocht en ben ik verder gaan beleggen met de winst. Als dit geld verdampt is het zonde, maar dan is er geen spaargeld verloren gegaan.’

Wat was uw grootste succes?

‘Met de Reddcoin heb ik meer dan 600% winst gemaakt. Als ik eerder had verkocht, was dat zelfs 1000% geweest. De Ripple steeg 440% en de Litecoin was ook een goede investering. Ik kocht de Litecoin op een lage koers van €70 en heb verkocht op €252.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Verge staat op een verlies van 60%. Deze cryptomunt heb ik – achteraf gezien – op de top gekocht. TRON is ook gezakt, en staat op dit moment 45% in de min. Toch houd ik TRON aan, want ik lees nog steeds dat het een goede munt is. Spijt heb ik van de Gulden (NLG) coin en de Pesetacoin. De koers van beide munten ging na de aankoop naar beneden. Uiteindelijk heb ik ze voor dezelfde prijs kunnen verkopen als waarvoor ik ze gekocht had. Helaas gingen de munten een paar weken later fors omhoog.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘De eerste weken was ik heel druk met het zoeken naar platforms waar ik kon investeren in cryptomunten. Er is niet één plek waar je alles kunt kopen. Je moet ook veel administratieve handelingen doen om een stukje van een munt te kunnen kopen. In het begin hield ik de koersen ook continu in de gaten. Nu valt de tijd die ik eraan besteed mee: een uurtje per dag is veel. Ik kijk af en toe op mijn telefoon naar de koersen, volg mensen op Twitter en lees artikelen die vrienden en collega’s mij toesturen. Ik ken veel mensen die investeren in cryptomunten.’

Wat is uw strategie?

‘In het begin was ik een opportunistische belegger, een gelukszoeker. De koersen zijn extreem volatiel en daarom ben ik gaan spreiden. Mijn portefeuille bestaat uit twaalf verschillende munten en het grootste deel houd ik voor de lange termijn aan. Ik ben nu gewend aan de extreme koersschommelingen en word niet meer zo snel zenuwachtig. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Er bestaan inmiddels 1453 cryptomunten. Als je geluk hebt, kun je met één munt in de toekomst veel rendement halen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de mensen die zeggen: “beleg je in cryptomunten? Dat wordt nooit wat.” Ook erger ik mij als iemand denkt dat het alleen om de Bitcoin gaat. Het is echt veel meer dan dat.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Nee, ik zou niemand kunnen noemen. Het is een nieuwe wereld, de cryptomunten en de blockchain. Misschien bestaan er experts, maar ik ken ze niet.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De cryptomarkt zal in waarde blijven toenemen. Er gaat op dit moment al $562 mrd in om. Het afgelopen jaar waren de koersstijgingen exorbitant, maar in januari zijn veel koersen omlaag gegaan. Toch voorspel ik dat de koersen dit jaar gemiddeld genomen zullen stijgen. Ik kan echter niet zeggen welke munten de beste toekomst hebben. Misschien wel de Ripple, die is gericht op transacties in de Aziatische wereld.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Als je wilt investeren in cryptovaluta’s, verdiep je dan eerst in de munten die je wilt kopen en koop munten die je aanspreken. Bewaar je rust, want de koersbewegingen zijn onvoorspelbaar. Ik heb meegemaakt dat mijn portefeuille twee keer binnen 24 uur halveerde. Daarom moet je dit alleen doen met geld dat je kunt missen.’ <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!