Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 30 jan 2018 15:00

Bedrijfsobligaties lijden onder Duitse rente

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De markt voor in euro’s uitgegeven bedrijfsobligaties had deze week last van de Duitse vijfjaarsrente, die maar liefst vijftien basispunten steeg tot 0,0%. Deze rentevoet vormt een van de twee bouwstenen van het effectief rendement op euro-bedrijfsobligaties. De tweede bouwsteen is de risico-opslag. Dat is het extra rendement dat beleggers willen hebben om in plaats van veilige staatsobligaties riskantere bedrijfsobligaties in portefeuille te nemen. Een daling van de risico-opslag duidt op minder zorgen van beleggers over wanbetalingen.

De risico-opslag op de index van solide euro-bedrijfsobligaties, de iBoxx Euro Corporates Index, daalde deze week van 87,2 tot 83,4 basispunten. Die daling was echter niet voldoende om de stijging van de Duitse vijfjaarsrente te compenseren. Het effectief rendement op deze index nam daarom toe van 1,02% tot 1,12%. Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld, dus de iBoxx Euro Corporates Index daalde deze week met 0,5%.

Geen aantrekkelijke propositie

De iBoxx Euro High Yield Main Index van risicovolle bedrijfsobligaties verloor echter slechts 0,1%. High yield-leningen zijn door hun kortere looptijd wat minder rentegevoelig. Voor dit segment is de risico-opslag belangrijker. Deze daalde met elf basispunten tot 262,6 basispunten. Dat was het laagste niveau sinds begin november. Met een effectief rendement van respectievelijk 1,12% en 2,80% zijn zowel solide als risicovolle euro-bedrijfsobligaties geen al te aantrekkelijke propositie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.