Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 13 dec 2017 14:02

Toppers uit Verenigde Staten

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille presteert ook in 2017 prima met een plus van 11,3% bij de slotkoersen van 11 december. Dat is een rendement waar ik twaalf maanden geleden zonder meer voor getekend had, zeker met het oog op de forse daling van de dollar ten opzichte van de euro in 2017. Met in totaal 56% belegd in Amerikaanse aandelen komt dat natuurlijk erg hard aan. Echter zijn het dit jaar juist de Amerikaanse aandelen die het uitstekend doen met een gemiddelde rendement van 25,6%, waarmee het dubbelcijferige valutaverlies meer dan voldoende wordt gecompenseerd.

Zo komt de volledige top-7 van grootste stijgers dit jaar uit de Verenigde Staten: CSX, Marriott International, CoreSite Realty, Abbott Laboratories, Microsoft, VF Corp en Parker Hannifin zijn goed voor rendementen van 39,4% tot 61%. De top-10 wordt gecompleteerd door luxegigant LMVH (+38,3%), de eveneens Amerikaanse industrial 3M (+37,2%) en AkzoNobel (+35,6%). Van de in totaal veertig aandelen zijn er in 2017 liefst 25 goed voor een rendement van minimaal 15%. Ook zijn er dit jaar vijf verliezers met Kellogg (-6,9%) en sectorgenoot General Mills (-6,3%) als grootste dalers. Beide aandelen, die recent wel flink herstelden van eerdere dieptepunten in de loop van 2017, zijn net als de derde daler Simon Property kenmerkend voor enkele belangrijke trends dit jaar, die worden ingegeven door veranderend consumentengedrag.

Tegenover slecht presterende aandelen uit vooral de sectoren Consumer Staples en Real Estate staat voor de dividendportefeuille gelukkig een veelvoud aan grote uitblinkers uit de sectoren Industrials, Technology en Health Care. Met een totaalrendement van inmiddels 170,6% werd er deze week voor het eerst sinds 30 juni weer een nieuwe recordstand bereikt. Het gemiddelde dividendrendement is door de oplopende beurskoersen teruggevallen naar een nieuw dieptepunt van 2,3%. Met dit jaar inmiddels 36 dividendverhogingen op 40 aandelen blijft de dividendmachine op volle toeren draaien. Als laatste wapenfeit waren er deze week dividendverhogingen door onder meer Ecolab, CoreSite Realty en Pentair. Later deze maand zal daar zo goed als zeker nog Abbott Laboratories (medische apparatuur) als nummer 37 bijkomen. Sinds september 2011 werd er nu bijna €34.000 aan dividend geïncasseerd én herbelegd. Grote uitblinker (+299%) en absolute zwaargewicht met 5,2% is techreus Microsoft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!