Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 12 dec 2017 13:08

Nieuw record voor de dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Bij de slotkoersen van 11 december bereikte de dividendportefeuille een hoogste stand ooit, met een totale waarde van €270.622. Het rendement in 2017 is opgelopen tot 11,3%.

Het heeft even geduurd, maar vlak voor het einde van het jaar is er toch een nieuwe recordstand voor de dividendportefeuille. Bij slotkoersen van maandag is de portefeuille goed is voor +170,6%. Het vorige recordniveau dateerde van 30 juni

Met een winst van 11,3% tot dusver in 2017, is het nog altijd mogelijk dat dit het zevende jaar op rij wordt met een dubbelcijferig rendement. Net als de laatste twee jaar (2016: +10,1% en 2015: +10,1%) zou dat wel weer nipt zijn.

Whitbread uitschieter

De afgelopen week verliep zeer voorspoedig voor de dividendportefeuille, met een aantal mooie stijgers. Grootste uitschieter is Whitbread, dat 8% won. Dit aandeel, qua totaalrendement nog steeds de grootste daler in de portefeuille, profiteerde van het nieuws dat een activistische aandeelhouder een positie heeft genomen en aandringt op de opsplitsing van de (koffie- en hotel)activiteiten. Ook waren er koerswinsten van ruim 6% voor Reckitt-Benckiser, CoreSite Realty en Amer Sports.

CoreSite, dat in maart als één van de laatste aandelen werd gekocht voor de dividendportefeuille, verhoogde vorige week voor de tweede keer dit jaar het dividend. Het kwartaaldividend wordt met 9% verhoogd naar $0,98 per aandeel. Inclusief de eerdere verhoging in 2017 ontvangen aandeelhouders nu ruim 22% meer dividend dan een jaar geleden. Het aandeel, dat ik vorig jaar op de laatste beursdag tipte voor het E-magazine van december, stijgt dit jaar exclusief dividend 46% en is voor de dividendportefeuille inmiddels goed voor een plus van 37,2%.

Amer Sports, net als CoreSite één van de laatste aankopen (29 maart), sloot maandag op €22,70. De Finse fabrikant van sportartikelen profiteert nog steeds van het aandeleninkoopprogramma dat onlangs werd aangekondigd. Voor de dividendportefeuille is Amer, dat gekocht werd tegen een koers van €20,82, nu goed voor een rendement van precies 9%.

Weinig dalers

Het aantal dalers was veel kleiner dan het aantal stijgers en bovendien bleven de verliezen beperkt tot maximaal 3,5%. Hoogvlieger SEB verloor dat percentage zonder direct aanwijsbare reden. Ook General Mills leverde ruim 3% in na de sterke opmars van het aandeel in de voorliggende weken.

De dividendportefeuille biedt momenteel nog een gemiddeld dividendrendement van 2,3%. Dat is het laagste niveau sinds de start in 2011, en dit is uiteraard het gevolg van de recordstand van dit moment. Dit jaar zullen nog drie aandelen ex-dividend gaan: CoreSite, Ecolab en Medtronic. Naast CoreSite verhoogde ook Dividend Aristocrat Ecolab afgelopen week opnieuw het dividend, en wel met 11%. Ecolab, gespecialiseerd in water-, hygiëne- en energieoplossingen & -diensten, staat op een koers van $134,67. Dat is slechts een fractie van de hoogste koers ooit, die vorige week werd bereikt. Voor de dividendportefeuille is Ecolab, gekocht in december 2014, nu goed voor een totaalrendement van 36,4%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!