Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Tips Jeroen Boogaard, 11 dec 2017 10:20

Industrieel automatiseerder slaat vleugels uit

0 0 Leestijd ongeveer

Structurele groeitrends als robotisering, de opkomst van elektrische en zelfrijdende auto’s en duurzaamheid spelen Max Automation in de kaart. Het Duitse bedrijf wil verder internationaliseren en de omzet verdubbelen.

Max Automation zit in het hart van de sterke Duitse industrie. Onder de holding vallen twaalf middelgrote bedrijven die hoogstaande technologie leveren voor machines en complete fabrieken. Belangrijkste afzetmarkten zijn automotive, medische technologie en de elektronicasector.

Daarnaast levert dochter Vecoplan, goed voor circa 30% van de omzet, wereldwijd machines voor de afvalverwerkingsindustrie. Dit bedrijf is erg volatiel. Bij een lage olieprijs is recycling van plastic minder lucratief en zakt de vraag naar de machines snel in, zoals vorig jaar bleek. Niettemin is na een strategische heroriëntatie besloten om Vecoplan te behouden en verder uit te bouwen. Daarmee speelt het bedrijf in op de toenemende aandacht voor duurzaamheid.

Omzetverdubbeling 

Centraal in de strategie staat echter expansie van de industriële automatiseringstak. Die is goed gepositioneerd om te profiteren van een aantal structurele groeitrends. Denk daarbij aan robotisering in de industrie en de snelle opmars van elektrische en zelfrijdende auto’s. Een autonome omzetgroei van 5 tot 8% per jaar en overnames moeten de industriële omzet tegen 2021 doen verdubbelen naar €500 mln. Voor de hele groep geldt een ebit-marge doelstelling van minstens 8%, tegen 5,1% vorig jaar. Dat biedt uitzicht op een forse winstgroei.

Na de recente emissie, waarbij ook grootaandeelhouder en oprichter Günther zijn belang heeft uitgebreid, heeft het bedrijf een volle oorlogskas. We mogen dan ook snel stappen aan het acquisitiefront verwachten. Onlangs werd al de positie versterkt in de snelgroeiende Chinese auto-industrie en ook in Noord-Amerika zoekt het bedrijf naar overnames. Het aandeel is met een verwachte k/w van 12 voor 2018 veel goedkoper dan andere industriële holdings als Gesco (18) en Indus (16). Hoewel daar vanwege de relatief kleine bedrijfsomvang ook een hoger risicoprofiel tegenover staat, vinden we Max Automation koopwaardig voor speculatief ingestelde beleggers.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!