Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Jacqueline Hoefnagels, 4 nov 2017 09:00

Belegger van de week: Dirk van West

0 0 Leestijd ongeveer

IT-consultant Dirk van West (59) wil zijn aandelen heel goed kunnen volgen. Daarom heeft hij het aantal bedrijven waarin hij belegt vorig jaar teruggeschroefd.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Ik ging in 1990 weg bij Shell, begon voor mezelf en moest dus ook zelf een pensioenpot opbouwen. Met de middelen die ik over had ben ik gaan doe-het-zelven. Het was destijds de glorietijd van de koopsompolissen. Daar kocht ik er ook een aantal van. Wat daarvan overblijft, blijkt behoorlijk triest. Met mijn eigen beleggingen is het door de bank genomen een stuk beter afgelopen. Het eerste bedrijf waarin ik belegde was Shell. Dat is vervolgens in de min geschoten vanwege de Golfoorlog, maar ik heb mijn Olies in die periode aangehouden en daarna met winst verkocht.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Deels om ervan te leven, en dat lukt vrij aardig. En voor mijn pensioen. Dat is lastig, want beleggen voor de korte en voor de lange termijn vergt andere beslissingen.’

Wat was uw grootste succes?
‘Dat was allereerst Galapagos. Ik ben ingestapt in 2014. Vlak daarna ging het aandeel omlaag, en toen heb ik bijgekocht. Daar ben ik heel goed uitgekomen. Eind 2015 heb ik winst genomen. Eerder had ik al een succes geboekt met Crucell, waarvan Galapagos een spin-off is. Ik kende de oprichter Dinko Valerio nog van het roeien in mijn studententijd. Crucell is goed verkocht aan Johnson & Johnson. Ik heb trouwens meer biotechaandelen, ook Amerikaanse. Daarbij denk ik ook aan mezelf. Zo heb ik aandelen MDxHealth gekocht, een bedrijf dat tests ontwikkelt voor prostaatkanker, iets wat heel veel mannen nu eenmaal krijgen. En ik heb COPD, dus ik kijk ook naar bedrijven die daar iets op verzinnen. Een succes voor mij uit een heel andere sector is TomTom.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Dat zijn er nogal wat. Mijn eerste grote verlies heb ik geleden met de automatiseerder HCS Technology, destijds de hoofdsponsor van Feyenoord. Dat bedrijf vond ik mooi, maar het is failliet gegaan. Toen het slechter begon te gaan, werd iemand uit de directie van Shell er commissaris. Ik dacht daardoor dat het wel weer goed zou komen, want Shell was een grote klant van HSC. Later bleek die commissaris een verkapte curator te zijn geweest. Een andere enorme zeperd was Aegon, waar ik destijds zelfs warrants op had gekocht. Dat was vlak voor het knappen van de internetbubbel. Ik dacht dat Aegon daar geen last van zou krijgen, maar dat bedrijf belegde zelf in internetbedrijven en bovendien claimden Joodse oorlogsslachtoffers herstelbetalingen voor geld dat destijds door rechtsvoorgangers geroofd was. Dat deed de koers uiteraard geen goed. En dan nog een teleurstelling in eigen handelen: achteraf gezien had ik natuurlijk mijn Olies moeten houden, alleen al voor het dividend.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?
‘Zo’n drie dagen per week. Ik zit vooral op sites, zoals IEX, StockTwits en Seeking Alpha. Ik volg ook beurs3.nl, dat focust op voetbalaandelen. Dat vind ik leuk en ik zie er ook echt brood in. Het is vaak heel vermakelijk om de commentaren op die sites te lezen, en ook een beetje verslavend. Daarnaast doe ik ook wat aan private investment. Ik investeer in een paar startups waarin ik vertrouwen heb omdat ik de mensen ken. Daar hou ik verder mijn mond over.’

Wat is uw strategie?
‘Ik zoek bedrijven die onterecht ondergewaardeerd zijn, of bedrijven die volgens mij een groot potentieel hebben. Ik wil veel weten voordat ik ergens instap. Om die reden heb ik vorig jaar mijn portefeuille opgeschoond. Het is niet te doen om 25 aandelen zelf goed te volgen, ik werd er gek van. Ik heb ook besloten om minder vaak een stukje winst of verlies te nemen. Al die transacties kosten te veel geld.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Ik zette ooit geld op een rekening bij Binck, toen ik een paar maanden niet handelde omdat ik afwachtte en onderzoek deed. Ze belden de hele tijd, vroegen steeds wat ik van plan was. Ik vond dat ze mij met rust moeten laten, maar ze bleven pushen.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘HAL Investments. Ze nemen goede beslissingen en dat is te merken aan het rendement.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Ik denk dat die nog een jaar of drie blijft stijgen, met soms een kleine correctie. Van een crash zie ik het niet komen. Mocht Trump bijvoorbeeld worden afgezet, dan zie ik dat niet als een bedreiging voor de markt.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Altijd rustig blijven.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!