Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 okt 2017 13:38

Meer van hetzelfde bij JPMorgan

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase profiteert van een oplopende Amerikaanse rente en een groei van de leningenportefeuille. Achterblijvende handelsinkomsten zetten net als in het vorige kwartaal een rem op de winstgroei.

De derdekwartaalcijfers van JPMorgan Chase (JPM) leken een wat zwakke kopie van de resultaten van drie maanden eerder. De bank plukte de vruchten van een stijgende rente en het effect van kredietgroei bij de commerciële tak werd voor een deel tenietgedaan door lagere inkomsten bij de handelsactiviteiten.

Kernactiviteit draait prima
De boodschap van topman Jamie Dimon is dat het concern de wind in de rug heeft bij de kernactiviteit: het verstrekken van krediet aan consumenten en ondernemingen. Het aantal kernleningen groeide met 7%. Die toename was mogelijk doordat spaarders meer geld toevertrouwden aan de bank, die volgens Dimon nu voor het eerst is uitgegroeid tot de grootste speler op de Amerikaanse markt. De resultaten kregen een duw in de rug doordat de netto-rentemarge – het verschil tussen de rente die JPMorgan betaalt aan spaarders en in rekening brengt bij het verstrekken van een lening – steeg van 2,24 naar 2,37%. Dat is het hoogste niveau in vier jaar.

Lastig handelsklimaat
De netto-renteinkomsten stegen ten opzichte van een jaar eerder met 10% naar $13,1 mrd. Dat de concernomzet desondanks met slechts 3% opliep, naar $26,2 mrd, was te wijten aan een daling bij de overige inkomsten. Net als drie maanden eerder lagen de handelsinkomsten een stuk lager dan in de vergelijkbare periode van 2016. De terugval van 21% (naar $4,5 mrd) was net iets groter dan de 20% waar Dimon beleggers eerder dit kwartaal voor had gewaarschuwd. Omdat de financiële wereld een rustige periode doormaakt, handelen klanten een stuk minder dan gebruikelijk. Het lage handelsvolume maakt het ook lastig voor JPMorgan om geld te verdienen met de handel voor eigen rekening.

Onderaan de streep
Onderaan de streep groeide de winst beduidend sneller dan de omzet: +7% naar $6,7 mrd, oftewel $1,76 per aandeel. Deze relatief grote stijging was te danken aan een kleine daling van de operationele kosten naar $14,3 mrd. De waardering (k/w 14,5) mist momenteel opwaarts potentieel, maar de winst heeft dat wel degelijk. JPMorgan profiteert van de stijgende Amerikaanse rente en eventueel ook van een toenemende handelsactiviteit op financiële markten. Het koopadvies blijft van kracht.

Stevige winstgroei Bank of America
Bank of America (BAC) zag de winst in het derde kwartaal met maar liefst 13% stijgen naar $5,6 mrd, of $0,48 per aandeel. Net als bij JPMorgan, namen de netto-renteinkomsten met 10% toe (naar $11,2% mrd). De netto-rentemarge klom van 2,23 naar 2,36%. Een groot verschil met de branchegenoot is dat de bank geen handelsactiviteiten heeft die in het huidige klimaat een rem zouden zetten op de resultaatontwikkeling. De niet-rentegerelateerde kosten daalden met 3% naar $13,1 mrd, deels dankzij lagere juridische lasten. Ondanks de relatief snelle winstgroei is een aanpassing van het verkoopadvies niet aan de orde. Het wordt heel lastig voor de hoog gewaardeerde bank (k/w 16,1) om de winst op te schroeven als het effect van kostenbesparingen raakt uitgewerkt en renteverhogingen uitblijven.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!