Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 4 aug 2017 10:15

Beter Beleggen: Halfweg de koers een blik op de Dogs of the Dow

0 0 Leestijd ongeveer

Meestal maakt het niet uit wanneer je start. De theorie achter de Dogs of the Dow stelt evenwel expliciet dat je aan begin van een nieuw kalenderjaar moet kopen. We nemen de proef op de som: kun je beter wachten tot 2018 of kun je ook halverwege het jaar kopen?

De Dogs of the Dow is in de Verenigde Staten een beleggingsstrategie die net zo bijzonder eenvoudig is als populair. Hierbij koopt men daags na de jaarwisseling de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones Industrial Average, want zo heet de Dow Jones-index voluit, en je houdt ze voor de rest van het jaar aan.

Beleggers die deze dividendstrategie toepassen, kopen dus aan het begin van een nieuw kalenderjaar uit de dertig aandelen tellende Dow Jones de tien fondsen met het hoogste dividendrendement en verkopen die bij de volgende jaarwisseling. Als belegger ben je dan ook meteen verlost van het verkoopprobleem, want van te voren is bekend op welke datum en op grond waarvan de aandelenportefeuille herschikt moet worden.

De theorie achter de Dogs of the Dow gaat op Wall Street vaak op. De kracht zit hem in de aard van het dividend aldaar. Hoewel Europese aandelen over het algemeen meer dividend betalen dan Amerikaanse, kan men hier bezwaarlijk spreken van een dividendcultuur. In de Verenigde Staten daarentegen worden dividendaandelen zelfs gezien als een aparte vermogenscategorie en algemeen aanvaard als de kern van een beleggingsportefeuille. Niet omwille van de koerswinst als wel om de toekomstige dividenden. Er leeft onder Amerikaanse bedrijven een rijke traditie om het dividend niet te korten. Het liefst verhoogt men er het dividend ook bij economische tegenwind, want zo communiceert men aan de buitenwacht dat het bedrijf de zaken goed op orde heeft.

Halfweg het jaar 2017 sprokkelen de tien aandelen met bij de jaarwisseling het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones een kleine winst van 1,9% bijeen. Dat is tot dusver 6,2 procentpunt slechter dan de index en het lijkt erop dat 2017 een verloren jaar wordt voor de dividendstrategie. Maar over langere periodes gemeten, verslaat de Dogs of the Dow zijn referentiegraadmeter met 200 basispunten. Dat lijkt weinig, maar over een periode van 30 jaar is het eindbedrag dankzij het effect van de samengestelde rente wel twee keer zo hoog.

De theorie van de Dogs of the Dow leent zich ook voor Europese aandelen. Halfweg 2017 legt de variant op basis van de Euro STOXX 50 een winst van 4,7% voor. Dat is 1,1 procentpunt minder dan de Europese hoofdindex met de 50 belangrijkste aandelen uit de eurozone. Wanneer je de rendementen van de Europese Dogs over meerdere jaren achter elkaar legt, dan zal je zien dat ook zij de index duidelijk out-performen.

Race van 17 jaar
Bij de meeste beleggingsstrategieën maakt de begindatum niet zoveel uit, maar
Michael O’Higgins schrijft in zijn boek Beating the Dow expliciet dat je aan het begin van een nieuw kalenderjaar de aandelen met het hoogste dividendrendement moet kopen. Omdat we de eerste helft van het jaar achter de rug hebben en je nooit te oud of te jong bent om te leren of om te gaan beleggen, kijken we of je echt tot volgend jaar moet wachten om deze dividendstrategie toe te kunnen passen of dat je er meteen mee aan de slag kunt. We laten het dividendrendement bij de slotbel van 30 juni de doorslag geven. We houden een race tussen beide instapmomenten, een simulatie over 17 jaar waarbij de historische indexsamenstelling van de Euro STOXX 50 wordt gerespecteerd.

 

Een tijdreeks van 17 jaar is te kort om er harde conclusies aan te verbinden. Het ligt niettemin voor de hand dat het einde van het fiscale jaar een grote rol speelt bij de totstandkoming van het overrendement. Een concreet voorbeeld: als het dividend­rendement van 30 juni 2017 als uitgangspunt geldt, dan beleg je aan de hand van het boekjaar 2016 en op 31 december 2016 moest je genoegen nemen met de jaarcijfers van 2015.

Lees ook: Drie dividendknallers


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!