Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 5 jul 2017 12:01

Tip: Goud is nog steeds koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Eind 2015 adviseerden wij goud te kopen, bij een prijs van €970 per troy ounce. Ruim anderhalf jaar later herhalen wij dit koopadvies. De prijs ligt nu een stuk hoger, maar de casus voor het edelmetaal is nog steeds ijzersterk.

Centrale banken hebben tussen 2011 en 2017 voor €8 bln aan aandelen en obligaties opgekocht. Het gevolg is dat Amerikaanse aandelen weer net zo zijn overgewaardeerd als in 1929. Europese staatsobligaties zijn zelfs nog nooit in de geschiedenis zo duur geweest. De lage rente heeft beleggers bovendien aangezet tot een zoektocht naar rendement, wat de prijzen van vastgoed en rommelobligaties omhoog heeft gedreven. De enige asset die goedkoop is, is goud. De prijs van het edelmetaal is sinds 2011 in euro’s gedaald met 21,5%. Dat komt waarschijnlijk doordat het beleid van de centrale banken op korte termijn voor stabiliteit zorgt: beleggers hebben in een dergelijk klimaat geen behoefte aan de veilige haven goud.

De afgelopen week hebben ETF’s met als onderliggende waarde fysiek goud de grootste uitstroom van vermogen gezien van 2017. Vanwege uitlatingen van de ECB en de Fed over afbouwen van het stimulerend beleid, zijn de rentes gaan stijgen. Dat maakt goud minder aantrekkelijk ten opzichte van sparen en van obligaties, met hun hogere terugkerende uitkeringen. Wij geloven niet in de theorie dat centrale banken zich gaan terugtrekken en dat de economie vervolgens goed blijft draaien en de beurskoersen zullen stijgen. Óf de economie vertraagt en de beurskoersen gaan naar beneden (is gunstig voor goud) óf centrale banken gaan weer stimuleren (idem).

De case voor goud is nog altijd ijzersterk. De wereldwijde schulden zijn sinds 2008 sneller gegroeid dan de omvang van de wereldeconomie, waardoor de kans op ongelukken groot is. De teruggang van de goudprijs van $1236 vorige zomer naar $1074 nu, maakt dit een interessant koopmoment. De twee bekendste ETF’s met als onderliggende waarde fysiek goud zijn de GLD ($33,4 mrd) en de IAU ($8,3 mrd). Onze voorkeur gaat uit naar de IAU, omdat de kosten met 25 basispunten lager zijn dan de 40 basispunten van de GLD.

Kerngegevens iShares Gold ETF:

TickercodeIAU
BeursNew York
Hoogste koers 52 weken$11,95
Laagste koers 52 weken$10,28
Beurswaarde$8,3 mrd

Lees ook: Tip van de week: Conglomeraat met forse onderliggende groei


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!