Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 22 jun 2017 15:04

Educatie: Wat kan ik met cryptocurrencies?

0 0 Leestijd ongeveer

Cryptocurrencies zijn het betaalmiddel van de toekomst, maar in sommige winkels kan zelfs nu al met virtuele munten betaald worden. Wat kunnen we verder met cryptocurrencies en is het interessant om erin te beleggen?

Cryptocurrencies zijn elektronische betaalmiddelen waarmee transacties gedaan kunnen worden zonder tussenkomst van een bank. Elke transactie is net zo eenvoudig als het versturen van een e-mail en is bovendien zo goed als gratis. Dit is een enorme innovatie in de financiële wereld. Tussen 1885 en 2015 werd er door banken, credit card-maatschappijen etcetera bij financiële transacties altijd gemiddeld 2% kosten gerekend (bron: The FinTech Opportunity, NBER Working Paper 22476). Op dit moment is het in sommige winkels al mogelijk om met cryptomunten te betalen. Nog niet omdat het zo praktisch is, maar omdat het marketing-technisch indruk maakt. Hoewel er weinig toepassingen zijn, kopen steeds meer Nederlanders cryptocurrencies. Beurswaakhond AFM kwam vorige week met de waarschuwing dat deze beleggers grote risico’s lopen. Dit komt vooral door de grote koersschommelingen, de ingewikkelde technologie en het feit dat de toepassingen van cryptocurrencies onduidelijk zijn.

Beleggers Belangen zit in hetzelfde kamp als de AFM. Wij denken dat cryptocurrencies in een zeepbel zitten. Mensen kopen de virtuele munten immers als financiële speculatie met als enige doel om geld te verdienen. De koersstijgingen van de virtuele munten afgelopen maanden waren enorm. Eind maart vertegenwoordigden de ongeveer 750 verschillende cryptocurrencies een waarde van $25 mrd. In twee maanden tijd ging dit bedrag vier keer over de kop tot meer dan $100 mrd.

Stap 1: Besef dat dit een zeepbel is
De prijs van Ethereum, na de Bitcoin de belangrijkste cryptomunt, steeg dit jaar van $8 naar $400. Vorige week deed bij RTL4 een student die al zijn geld in cryptocurrencies heeft gestoken zijn verhaal. Hij wil er vermogen mee opbouwen waarmee hij in één keer zijn studieschuld kan afbetalen. Zijn tweede doel is het aflossen van de hypotheek van zijn ouders en als laatste wil hij zelf vermogen opbouwen voor later. Het klinkt misschien bizar maar is zeker niet uniek. Dit soort manies zijn van alle tijden. John D. Rockefeller zei dat het beste verkoopmoment voor aandelen is wanneer de schoenenpoetsers hem om aandelentips vragen. Het kopen van cryptocurrencies is op dit moment niet verstandig, maar het is nu wel de ideale tijd om te leren over deze virtuele munten.

Stap 2: Leer werken met cryptocurrencies
Deskundigen hadden in de jaren negentig het internet kunnen zien aankomen. Iemand met weinig tijd had leuke domeinnamen kunnen kopen zoals nu.nl, iemand met wat meer tijd had elke dag een half uurtje kunnen leren programmeren om vervolgens een webwinkel te bouwen. Het is leerzaam om cryptocurrencies te kopen. Dit is al mogelijk voor €25. Met dit soort bedragen gaat het niet om wat de prijs doet. Het gaat om het leerproces, om het opdoen van technische kennis die belangrijk is in de 21ste eeuw. Laat de munt die u koopt niet op de beurs staan, maar verhuis deze naar een veilige plek, bijvoorbeeld uw eigen computer. Leer hoe u voorkomt dat hackers bij uw munten kunnen komen. Dit soort acties zorgt voor technische vaardigheden. Interessante websites om te beginnen zijn: www.weusecoins.com. www.bitcoin.org, www.glacierprotocol.org en www.coindesk.com.

Stap 3: Zoek de juiste munten 
De juiste munt vinden is een enorm karwei. Het is niet gewaagd om te stellen dat de financiële wereld de komende tien jaar flink op de schop gaat. Banken moeten zich verdedigen tegen nieuwe uitdagers. Een groep banken met onder andere UniCredit, UBS en Santander heeft de Ripple (nummer 3 op de lijst)omarmd. Een ander voorbeeld is de SiaCoin. Deze munt zorgt er onder andere voor dat er bijna gratis dataopslag mogelijk is. Volgens sommigen kan de SiaCoin op data-opslaggebied Amazon in de toekomst naar de kroon steken.

Stap 4: wacht op de crash
De crash komt altijd, hoe goed de onderliggende waarde ook is. Amazon ging in de eerste elf maanden van 2008 bijvoorbeeld met 63% onderuit. Dit kwam niet omdat de vooruitzichten voor de online retailer verslechterden. De oorzaak was een algehele beurscrash, die 95% van de aandelen liet dalen. Dit is het moment om te kopen.
U weet nu hoe het werkt met de cryptocurrencies. U weet welke munten u wilt hebben. Het moeilijkste van beleggen is kopen tijdens een crash. De speculanten proberen u ervan overtuigen dat zij er naast zitten. De consensusgedachte over cryptocurrencies is dat het één grote zeepbel was en dat het nooit meer wat gaat worden. Dit is het moment dat er bloed door de straten loopt en dat blijkt al honderden jaren hét moment te zijn om in blijvende toekomstige technologie te investeren.

Wie wint de cryptocurrency-race?
Het is onduidelijk wie de cryptocurrency-race gaat winnen. Vergelijk het met de zoekmachines in 1995. Insiders begrepen toen al dat zoeken op het internet heel groot zou worden, maar welke machine zou de winnaar worden? Lycos? Yahoo? Ilse? Het bleek uiteindelijk geen van de partijen te zijn die in 1995 actief waren. Google begon pas in 1998 en veroverde vervolgens de markt. Vandaag de dag snapt iedereen met enige financiële kennis dat cryptocurrencies het betaalmiddel van de toekomst zullen zijn. De techniek is nog zo jong, dat het mogelijk is dat een nieuwe cryptocurrency – net als bij de zoekmachines – superieur zal blijken te zijn aan de huidige 750 bestaande cryptocurrencies. Het gevolg is dat vele honderden munten hun waarde volledig zullen verliezen. Terug naar de zoekmachines: wanneer de belegger een paar jaar had gewacht en aan het begin van de 21ste eeuw Google had gekocht, dan had hij nog steeds enorme rendementen behaald. Dat kan straks bij cryptocurrencies ook zomaar het geval blijken te zijn.

Tabel: De grootste cryptocurrencies

1Bitcoin$40,656,242,466
2Ethereum$33,640,153,744
3Ripple$10,060,117,866
4NEM$1,763,856,000
5Ethereum classic$1,668,736,060
6Litecoin$1,609,469,917
7Dash$1,219,335,082
8IOTA$1,094,362,222
9BitShares$824,883,962
10Stratis$790,598,976
11Monero$691,452,941
12Zcash$612,908,725

 

Blockchain versus cryptocurrency
Er is een groot verschil tussen de Blockchain en cryptocurrencies. De Blockchain is een technologie zoals het internet een technologie is. Het is een grote database waarin het onmogelijk is om uitgevoerde transacties te verwijderen of om fraude te plegen. Het toonaangevende Britse tijdschrift The Economist noemde de Blockchain niet voor niets ‘The Trustmachine’. In Beleggers Belangen nr.19 staat een interview met specialist David Yermack, waarin hij zijn licht laat schijnen over wat de Blockchain ons gaat brengen. Cryptocurrencies zijn betaalmiddelen die draaien op de Blockchaintechnologie. Het is dus geld waarbij transacties in een grote database komen te staan. De Blockchain zal gegarandeerd net zoveel impact krijgen als het internet toen het opkwam. Het is helaas echter niet mogelijk om te speculeren op de technologie zelf, alleen in toepassingen die draaien op het internet of op de Blockchain.
De beste hoeveelheid is 1%
1% van de portefeuille is een aantrekkelijk percentage om in cryptocurrencies te beleggen. Het is beperkt genoeg om niet dramatisch te zijn als de inleg volledig verdampt. Maar het is voldoende om een significante impact te maken als er hoge rendementen volgen. Wanneer een belegger met cryptocurrencies 1000% rendement maakt, dan gaat de volledige portefeuille met 11% omhoog. Met sommige cryptocurrencies zijn in de afgelopen maanden nog veel hogere rendementen behaald. En gaat het mis, dan is de belegger maar 1% kwijt.
Koop de bitcoin niet op de beurs
De populairste en bekendste cryptocurrency is de Bitcoin. Dit is de enige munt die aangeschaft kan worden via een broker. De Bitcoin Investment Trust (GBTC) heeft Bitcoins gekocht en het beleggingsfonds heeft een notering aan de beurs gekregen. Beleggers die hun huiswerk niet maken, kopen dit fonds en realiseren zich niet dat ze een premie van 91% (!) op de Bitcoin betalen. Op 20 juni noteerde een Bitcoin $2647,68, maar speculanten betaalden $5057,07 via dit beleggingsfonds. Dit komt omdat de beleggers zo enthousiast zijn over cryptocurrencies dat ze niet meer kijken naar de prijs die zij moeten betalen op de beurs. En het zijn niet maar een handjevol beleggers. Het fonds heeft immers een marktwaarde van $952 mln.

 

Geen grip
Eén toepassing waar cryptocurrencies wel echt voor worden gebruikt, is het omzeilen van kapitaalrestricties Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om grote geldbedragen over te boeken tussen China en de rest van de wereld. Met cryptocurrencies is het echter geen enkel probleem. Die zijn dusdanig beveiligd dat de overheid er geen grip op kan krijgen

www
De website coinmarketcap.com is de meest gebruikte site voor het volgen van koersen van cryptocurrencies. Het is daarnaast een mooie plek om te leren welke munten er allemaal zijn.

De boot missen
Wanneer cryptocurrencies in waarde stijgen, neemt de liquiditeit sterk toe. Dit komt doordat beleggers kopen omdat zij bang zijn om de boot te missen. Dit zorgt voor handel. Wanneer de cryptomunten in waarde dalen, is er niemand bang om de boot te missen. Kopers verdwijnen daardoor, wat zorgt voor een vrije val in de munten.

Lees ook: Met sectortrackers inspelen op de economische cyclus


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!