Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 13 mrt 2017 10:33

Hunter Douglas zet opmars voort

0 0 Leestijd ongeveer

Lage waardering en interessant groeipotentieel maken HD tot veelbelovende belegging.

Hunter Douglas plukt de vruchten van een grote overname van een jaar geleden. Dankzij een herstel van de Amerikaanse huizenmarkt heeft het aandeel ook opwaarts potentieel als dit effect is uitgewerkt.

Hunter Douglas houdt de wind stevig in de rug. De omzetgroei van 18,4% in het vierde kwartaal naar $759 mln is te danken aan twee factoren waarvan de onderneming ook in de eerste helft van 2017 de vruchten gaat plukken. In de eerste plaats is dat de aankoop van de Levolor en Kirsch, die precies een jaar geleden (17 maart 2016) werd aangekondigd. Hunter Douglas betaalde $270 mln aan Newell Rubbermaid voor beide merken. Met de overname bouwde het concern op een heel gunstig moment in de economische cyclus het marktaandeel in de grootste markt uit en bovendien krijgt het een voet tussen de deur bij de verkoop van raambekleding via doe-het-zelfzaken. In de VS was de onderneming nog niet actief via dit verkoopkanaal. De overnames leverden in het vierde kwartaal een bijdrage van 16,0% aan de omzetgroei, die overigens geremd werd door negatieve valutaeffecten van 1,9%. De volumegroei kwam uit op 4,3%.

Dat is voor een groot deel te danken aan de tweede motor achter de stevige groei van Hunter Douglas: het herstel van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Vorig jaar kochten maandelijks gemiddeld circa 550.000 Amerikanen een nieuwe woning. Dat is ruim 100.000 meer dan twee jaar eerder. Voorlopig lijkt die toename ondanks de oplopende hypotheekrente door te zetten. In januari lagen deze verkopen ruim 5% hoger dan begin 2016. Tijdens eerdere cycli lag de top telkens ruim boven de 800.000 nieuwe woningen per jaar en in de aanloop naar de financiële crisis was dat zelfs bijna 1,4 miljoen. Na die crisis viel het aantal terug tot minder dan 300.000. De huidige toename is hard nodig om het tekort weg te werken dat in de jaren na 2008 is ontstaan. Ook de markt voor bestaande woningen ontwikkelt zich gunstig. In januari werd het hoogste niveau (+3,8% naar 5,69 miljoen) bereikt sinds februari 2007. Heel vaak kiezen mensen bij een verhuizing voor nieuwe raambekleding en de Amerikaanse volumegroei kwam vorig jaar uit op 7%. De Verenigde Staten zijn goed voor meer dan de helft van de omzet van Hunter Douglas.

Groeiruimte in Azië
Het laat zich nu al uittekenen dat een van de twee rugwinden na de eerste helft van het jaar gaat liggen. De overname van Levolor en Kirsch werd op 1 juli afgerond, zodat de gunstige impact van de omzetbijdrage van deze aankopen na die datum verdwijnt. Hunter Douglas kan terugvallen op de vertrouwde strategie van kleinere overnames om de omzet op te schroeven. De onderneming koopt bijna elk jaar een paar bedrijven om de positie op lokale markten te verstevigen. In geografisch opzicht is er veel ruimte om de verkopen in Azië uit te bouwen. Vorig jaar kwam de volumegroei in deze regio op 5% en in de vooruitblik op 2017 verwacht de onderneming een verdere toename. Met jaarinkomsten van $174 mln (6%) legt het gebied echter nog weinig gewicht in de schaal.

Dat geldt ook voor Latijns-Amerika, waar de omzet voorlopig onder druk staat als gevolg van de recessie in Brazilië. Het volume daalde vorig jaar met 2% en door onder meer de daling van de Braziliaanse real daalden de inkomsten in deze regio met 12% naar $162. Europa is na de VS het enige gebied dat voldoende gewicht in de schaal legt om duidelijk invloed uit te oefenen op de inkomstenontwikkelingen (35% concernomzet). Op dit continent lijkt het economisch herstel van 2016 door te zetten. Dat is een positieve ontwikkeling voor de huizenmarkt, die tot nu toe nog een behoorlijk verdeeld beeld liet zien.
Net als tijdens eerdere groeiperiodes slaagt Hunter Douglas er ook nu in om de ebit-marge gestaag op te voeren. Vorig jaar kwam de ebit op $262,2 mln en dat is 9,3% van de concernomzet van $2,8 mrd.

Hoewel dat percentage behoorlijk is toegenomen ten opzichte van een dieptepunt van 3,9% in 2009 is er nog voldoende opwaarts potentieel. Verschillende uitgaven aan onder meer verkoop en marketing (circa $500 mln) en onderzoek en ontwikkeling (circa $35 mln) blijven namelijk door de cyclus heen redelijk stabiel. Tijdens het topjaar 2006 haalde de onderneming een ebit-marge van maar liefst 13,0%. Hunter Douglas profiteerde toen van de overspannen situatie op de Amerikaanse huizenmarkt. Hoewel de activiteit daar niet snel in de buurt zal komen van dat niveau, kan de omzet in 2017 dankzij de aankopen van vorig jaar tot een recordniveau stijgen. Dankzij de grotere schaalomvang kan de ebit-marge waarschijnlijk ook oplopen richting het niveau van eerdere toppen.

Hoogtevrees
Met een koers die in de afgelopen twaalf maanden met 70% omhoog is geschoten, zullen sommige beleggers langzaam hoogtevrees beginnen te krijgen. Het is dan goed om de recente rally in perspectief te plaatsen. In de periode tussen begin 2012 en eind 2015 liep de koers met circa 20% op, terwijl de winst per aandeel in die periode is opgelopen van €2,90 naar €4,49 en de AEX met circa 40% is gestegen. Bovendien is een flinke koersstijging tijdens de rit naar het hoogtepunt van de cyclus niet ongebruikelijk voor het concern. In de vier jaar voor juli 2007 schoot de koers bijvoorbeeld met ruim 150% omhoog en in de twee jaar voor de koerstop in juli 1998 was dat zelfs meer dan 200%. Ten slotte geeft de waardering ook weinig aanleiding voor hoogtevrees. Dankzij de gunstige ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkt en door het effect van overnames van Levolor en Kirsch kan de winst per aandeel in 2017 oplopen tot in de buurt van €6,00. Daarmee komt de k/w op circa 11. Hoewel de free float erg laag is (iets meer dan 10%) en de resultaten sterk beïnvloed worden door de schommelingen van de dollar, doet die waardering geen recht aan het groeipotentieel voor de komende anderhalf tot twee jaar. Het aandeel verdient nog steeds een koopadvies.

Fraaie dividendgroei
Het bestuur van de fabrikant van raambekledingen heeft voorgesteld om over 2016 een dividend van €1,75 per aandeel uit te keren. Daarmee wordt de groei doorgetrokken die Hunter Douglas in 2014 na enkele jaren van een vlakblijvende uitkering heeft ingezet. De pay-out ratio van 33% biedt volop ruimte voor verdere groei. Op 9 juni gaat het aandeel ex-dividend.

Overnamestrategie
Met de aankoop van Levonor en Kirsch heeft Hunter Douglas vorig jaar gebroken met de strategie van kleine tactische overnames. Sinds begin 2005 heeft de onderneming meer dan dertig merken en bedrijven ingelijfd, waarbij de omzet slechts heel zelden boven de €50 mln lag. Een belangrijke reden voor het uitblijven van echt grote transacties is de wens van grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg en zijn familie om het belang (ruim 80% gewone aandelen en meer dan 99% van de preferente stukken) niet te laten verwateren. Hunter Douglas betaalt aankopen volledig uit de eigen kaspositie en met vreemd vermogen.

Lees ook: Hoe kijkt u aan tegen Hunter Douglas na de koersrally van 2016?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!