Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 10 feb 2017 11:00

De strijd der titanen met als inzet de 10 beste blue chips ter wereld

0 0 Leestijd ongeveer

De Dow Jones Industrial Average is de thuisindex van de 30 belangrijkste aandelen van de Amerikaanse economie. De Dow Jones Global Titans 50 Index is met onder meer Royal Dutch Shell de mondiale tegenhanger hiervan. Wij namen de maat van de 50 belangrijkste blue chips ter wereld en vonden 10 aandelen voor de lange termijn.

De Dow Jones Global Titans 50 Index (hierna afgekort tot Global Titans) telt op dit moment welgeteld 34 Amerikaanse aandelen met een primaire notering op Wall Street. Op een elftal na zijn dit alle indexleden van de Dow Jones. Want American Express (US AXP), Boeing (US BA), Caterpillar (US CAT), EI du Pont de Nemours (US DD), Goldman Sachs (US GS), Home Depot (US HD), 3M (US MMM), Nike (US NKE), Travelers (US TRV), UnitedHealth (US UNH) en United Technologies (US UTX) ontbreken namelijk.

Dat houdt in dat de Global Titans onderdak biedt aan een vijftiental aandelen die niet uit de Dow Jones Industrial Average (Dow Jones) komen. Het gaat hierbij om Alphabet (US GOOGL), Amazon.Com (US AMZN), Amgen (US AMGN), AT&T (US T), Bank of America (US BAC), Berkshire Hathaway (US BRK/A), Citigroup (US C), Comcask (US CMCSA), Facebook (US FB), Gilead Sciences (US GILD), Oracle (US ORCL), PepsiCo (US PEP), Philip Morris (US PM), Qualcomm (US QCOM) en Schlumberger (US SLB).

De overige 16 komen uit zoals Engelstaligen zo mooi zeggen: the Rest of the World, oftewel uit de rest van de wereld. Europa wordt vertegenwoordigd door twaalf aandelen, te weten: AB InBev (B ABI), BP (GB BP) Daimler (D DAI), GlaxoSmithKline (GB GSK), HSBC (GB HSBA), Nestlé (CH NESN), Novartis (CH NOVN), Roche (CH ROG), Royal Dutch Shell (NL RDSA), Sanofi (F SAN), Siemens (D SIE) en Total (F FP). De overige vier plaatsen binnen de Global Titans komen toe aan Aziatische bedrijven, te weten: Commonwealth Bank of Australia (AU CBA), Mitsubishi Financial (JP 8306), Samsung Electronics (KS 005930) en Toyota Motors (JP 7203). Het zijn stuk voor stuk aandelen met een secundaire notering op Wall Street.

Om te achterhalen welke aandelen uit de Global Titans interessant zijn voor de lange termijn, legden de titanen in de eerste plaats op de rooster van het actuele en het gemiddelde van het rendement op eigen vermogen (ROE). Dat cijfer geeft een beeld van hoe efficiënt het bedrijf de jongste tijd en in de afgelopen vijf jaar is omgegaan met de beschikbare middelen. Omdat het rendement op eigen vermogen een positieve correlatie heeft met de schuldgraad (hoe hoger het vreemd vermogen des te hoger het rendement op eigen vermogen) wordt aan hand van de Equity Ratio (EQR) ook rekening gehouden met de hoogte van de schulden.

En tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, wordt de maat genomen van vier populaire waarderingsratio’s, te weten: de koers/boekwaarde (PB), koers/omzet (PS), koers-winstverhouding (PE) en het dividendrendement (dR). Want niet alleen op de markt, ook op de beurs is je gulden een daalder waard.

De 10 aandelen uit de Global Titans die op al deze punten het beste scoren, worden in het bovenstaande overzicht met een kleurmarkering voor het voetlicht gebracht. Bent u echter eerder een indexbelegger, dan bent u niet snel geneigd om individuele aandelen te kopen, maar kunt u immer nog terugvallen op de ETF’s van iShares en Lyxor.

Lees ook: Beter Beleggen: En wat doet u met het dividend?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.