Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 2 feb 2017 14:45

ING overtreft de verwachtingen

0 0 Leestijd ongeveer

ING heeft het jaar afgesloten met een sterk vierde kwartaal. De kostenverlagingen lijken structureel en de kwaliteit van de inkomsten is verbeterd.

ING presenteerde donderdag 1 februari beter dan verwachte jaarcijfers, mede door een goed resultaat bij wholesale banking, kostenbeheersing en lagere reserveringen voor slechte leningen. Het onderliggende nettoresultaat steeg in 2016 met 17,9% tot €4976 mln. De rente-inkomsten namen over 2016 met 5,2% toe door een hogere rentemarge van 1,52% (1,46%) en de commissie-inkomsten stegen met 4,9%. Het percentage oninbare leningen daalde van 2,5 tot 2,1%, waardoor de reserveringen voor slechte leningen 28% lager lagen dan een jaar geleden. Op het gebied van efficiency verbeterde de cost/income ratio van 55,9 tot 54,2% wat bemoedigend is, maar er zal nog wel wat werk moeten worden verzet om de doelstelling van 50-52% in 2020 te halen. ING zag het aantal primaire klanten (die meer dan een product afnemen) met 8% toenemen tot 9,7 mln. De leningen groeiden met 6,5% tot €34,8 mrd.

Zuinig met dividend
ING staat een progressief dividendbeleid voor. Het totaaldividend over 2016 van €0,66 is slechts 1 cent boven dat van 2015. Dat is een minpuntje, want, hoewel het dividend hoger is dan in 2015, blijft de groei ervan duidelijk achter bij de winstgroei. Dit ondanks dat de CET 1 ratio op 14,2% (12,7%) is uitgekomen en daarmee ruimschoots voldoet aan de eisen. Afgezien daarvan waren de cijfers dik in orde. ING wil de komende vijf jaar €900 mln gaan besparen, ondermeer door 7000 banen te schrappen – ofwel 13% van het totale personeelsbestand – wat de kosten verder zal verlagen. Wij verwachten dat de reserveringen voor slechte leningen de komende kwartalen verder gaan dalen en de commissie-inkomsten verder zullen toenemen. Bij een getaxeerde €1,40 per aandeel over 2017 is de k/w slechts 9,8. Dat is voor een Europese bank met een goede winstontwikkeling en kostenbeheersing niet veeleisend. Wij handhaven dan ook ons koopadvies voor ING.

Lees ook: ING boekt sterke kwartaalresultaten


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!