Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 25 jan 2017 18:36

Dividendportefeuille: positief rendement dankzij CSX

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Na een ijzersterk vierde kwartaal sloot de dividendportefeuille het jaar 2016 uiteindelijk toch nog nipt af met een dubbelcijferig rendement (+10,1%). Een belangrijke bijdrage kwam vorig jaar van de ijzersterke dollar, met als gevolg een weging van ruim 60% voor Amerikaanse aandelen. De dollar was voor mij reden om afscheid te nemen van twee kwakkelende aandelen, Colgate-Palmolive (verkocht op 16 december met een winst van slechts 23,5%, exclusief valuta) en Procter & Gamble (verkocht op 11 januari met een rendement van 59,3%). Beide aandelen behalen een groot deel van hun omzet (Colgate zelfs ruim 70%) buiten de VS, wat de resultaten hard raakt. Dat, in combinatie met een zwakke dividendgroei (Procter verhoogde het dividend met slechts 1% in 2016) maakte deze twee Dividend Aristocrats de meest voor de hand liggende verkoopkandidaten.

Door deze verkopen bestaat de dividendportefeuille nu nog uit 38 aandelen en is de kaspositie opgelopen tot  6,2%. Hier leest u meer over de laatste twee verkopen, die ervoor hebben gezorgd dat de weging in dollars is teruggebracht naar een voor mij meer acceptabele 56,5%. Dit jaar staat de dividendportefeuille op een winst van 0,7%, die volledig te danken is aan railroad-aandeel CSX. CSX, in 2016 al één van de grote uitblinkers met een koerswinst van 38,5%, is in 2017 binnen een maand goed voor een winst van 41,5%. Het nieuws dat een activistische belegger samen met de hoog aangeschreven (inmiddels ex-)topman Hunter Harrison van concurrent Canadian Pacific het vizier op CSX heeft gericht, gaf het aandeel vleugels. Ook LVMH (+6,8%), Pentair (+7,7%) en PPG Industries (+7,1%) zijn het nieuwe jaar sterk begonnen.

Met nu ruim 6% cash (wat niet wenselijk is) zal ik de komende weken blijven uitkijken naar mooie koopkansen voor nieuwe kandidaten, waarbij de focus op Europa ligt. Via Twitter (@mennovanhoven) blijft u real time op de hoogte.

Lees meer over de dividendportefeuille


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!