Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 14 dec 2016 10:06

Tip: Profiteren van het olieaanbod in de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Op 11 februari noteerde de olieprijs, gemeten aan de hand van de WTI, op $26,05. Op 12 december was dit $54,51. Met deze verdubbeling in tien maanden heeft de olieprijs een derde goed gemaakt van de schade sinds 20 juni 2014, het begin van de oliecrash. De stand was toen $107,73.

Het is onze verwachting dat de olieprijs in 2017 weer gaat dalen. Wij denken namelijk dat de olieproductie in de VS in 2017 weer flink op gang zal komen: de kans op een all time high is groot. In 2014 kwam op 1609 plekken in de Verenigde Staten olie uit de grond, aan het begin van 2016 waren dit er nog maar 316. De reden was niet dat op de resterende locaties geen olie meer te vinden was, maar dat de break-evenprijs hoger lag dan de prijs die er voor te verkrijgen was. Veel boorplatformen worden nu weer opgestart; dat duurt gemiddeld een maand.

De reden was niet dat er op 1293 plekken geen olie meer te vinden was, maar omdat de break-evenprijs hoger lag dan de prijs die er voor te verkregen was.

Dit betekent dat een hogere olieprijs ervoor zal zorgen dat steeds meer boorplatformen opnieuw worden opgestart. Dit betekent het aanbod op de markt flink zal toenemen. Gemiddeld duurt het een maand voordat een boorplatform opnieuw is opgestart. De olieprijs stat nu op de hoogste stand van 2016 en dat betekent dat bedrijven druk bezig zijn met opstarten.

Tijdens het sluiten van 80% van de totale boorplatformen is de dagelijks Amerikaanse olieproductie gedaald met 12,5% tot 8,4 miljoen vaten per dag.

In de periode dat 80% van de boorplatformen stil lag, daalde de dagelijkse Amerikaanse olieproductie met slechts 12,5%, tot 8,4 miljoen vaten per dag. Dit duidt op een enorme technologische vooruitgang bij het winnen van olie, die in een breder verband staat: data van de Wereldbank laten zien dat de grondstofprijzen sinds 1900 gedaald zijn. doordat de technologie maar blijft voort­razen.

De Amerikaanse olievoorraden zijn met 486 miljoen vaten daarnaast historisch erg hoog. Ze liggen 56% hoger dan het gemiddelde tussen 1982-2014. De huidige binnenlandse vraag is dan ook een stuk lager dan het aanbod van olie. Omdat aan het begin van 2016 na 40 jaar een olie-exportverbod werd opgeheven, staan de seinen op groen voor de VS om de wereld te overspoelen met olie.

 

Fondscode (ISIN): US25154K8743
Ticker: SZO
Beurs: New York
Hoogste koers: $ 124,00
Laagste koers:  $ 73,94
Replicatiemethode: synthetisch
Kosten: 0,75%

Lees ook: Franse IT-dienstverlener met winstpotentieel


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!