Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 24 nov 2016 13:03

Lezersvraag: Wat is de impact van de Trump-zege op valutamarkten?

0 0 Leestijd ongeveer

Een van de grootste slachtoffers van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is de Mexicaanse peso. De munt daalde met ruim 10% ten opzichte van de dollar en heeft zich sindsdien niet hersteld van die klap. Dat heeft alles te maken met de plannen van Trump voor het heffen van een hoge invoerbelasting over goederen uit Mexico. Maar liefst 28% van het Mexicaanse bbp is afkomstig uit handel met de Verenigde Staten, zodat handelaren al positie kiezen voordat het directe effect in de loop van volgend jaar zich hard laat voelen.

De fikse klap van de peso leidt de aandacht af van valutabewegingen die een stuk meer impact hebben. De belangrijkste daarvan is de kracht van de dollar ten opzichte van andere valuta’s. De voornaamste oorzaak van de dollarkracht is het vooruitzicht van een oplopende Amerikaanse rente. Trump is van plan om de investeringen in infrastructuur te verhogen en de belastingen te verlagen. Dat wijst op een groeiend begrotingstekort en hierdoor is de lange rente in de Verenigde Staten binnen anderhalve week snel opgelopen. De korte rente wordt hoogstwaarschijnlijk in december opgeschroefd bij de volgende bijeenkomst van de Federal Reserve.

Tegenover de kracht van de dollar staat waarschijnlijk de zwakte van de euro. De ECB moet eerst nog de knoop doorhakken over het afbreken van het opkoopprogramma voor (staats)obligaties en andere activa voordat een renteverhoging aan de orde komt. Daar komt bij dat de eurozone een politiek onzekere periode tegemoet gaat, met een referendum in Italië (4 december) en verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland in 2017.
Een andere ontwikkeling die zich aftekent op valutamarkten is dat de munten van opkomende markten onder druk staan. Investeerders halen hun geld terug naar de Verenigde Staten als gevolg van de meer aantrekkelijke rente en de aanwijzingen voor een economie die door Trumpenomics in 2017 waarschijnlijk wat sneller groeit dan het zich aanvankelijk liet aanzien. De kans is groot dat zich een verschil aftekent tussen grondstofexporterende opkomende markten en overige landen, aangezien de prijzen van onder meer metalen en olie een duw in de rug kunnen krijgen van het herstel van de Amerikaanse economie. Het vooruitzicht van opverende grondstofprijzen – met name de olieprijs – was eerder dit jaar al aanleiding om in het valutagedeelte van asset allocatie positie te kiezen in de Noorse kroon (USD/NOK).

Lees ook: Hoe beleg ik in Delta Lloyd  perpetuals?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!